Eigen bedrijf starten: omdenken in crisistijd
Nieuwe initiatieven starten
Het coronavirus zorgt er momenteel voor dat ondernemers heel anders moeten denken. Startende ondernemers moeten een beroep doen op hun creativiteit.
Vooruitdenken en zoeken naar nieuwe mogelijkheden om toch omzet te blijven draaien. De kern van het ondernemen is altijd al om vanuit de klant te denken.
Maar omdat je de klant nu niet meer fysiek kunt zien, moet je eigenlijk nog een stap extra zetten om je klanten te behouden. Je moet dus aanvullende manieren zien te vinden om de behoeften – op afstand – van de klant te vervullen.
Er zijn momenteel tal van creatieve voorbeelden te vinden van ondernemers die omdenken en nieuwe initiatieven starten. Het ondernemen verschuift van offline naar online zakendoen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Restaurants die eten bezorgen of laten afhalen
- Events die nu via een livestream plaatsvinden
- Workshops die nu online gegeven worden
- Sportscholen die groepslessen online aanbieden
Omdenken in crisistijd
Thijs Blikmans opende 20 januari van dit jaar zijn sportschool De Sporthal in Almelo. Met twee man personeel richt hij zich specifiek op bedrijfstrainingen, kleine groepen en personal training.
Blikmans werkte jarenlang in de jeugdzorg, en gecombineerd met zijn sportachtergrond als gymdocent, onderscheidt hij zich door veel persoonlijke aandacht voor zijn klanten.
Het sociale aspect staat voorop in zijn kleinschalige sportstudio. Iedereen wordt begeleid door een instructeur of coach. Kwaliteit gaat boven kwantiteit.
Denken in mogelijkheden
Hij maakte begin dit jaar direct een vliegende start met De Sporthal. Maar toen kwam het coronavirus om de hoek kijken en moest Blikmans tien weken na de opening zijn deuren alweer sluiten.
Hij besloot gelijk een plan b te maken. “Ik denk altijd in mogelijkheden”, zegt Blikmans. “Ik wil geen afwachtende houding aannemen en mijn tijd uitzitten tot de corona voorbij is. Je moet de klanten iets kunnen bieden.”
Thijs Blikmans: “Je moet klanten iets aan kunnen bieden. Als je niks biedt, haken ze uiteindelijk af.”
Hij dacht er eerst nog over om naar mazen in de wet te zoeken, maar die kortetermijngedachte zette hij snel opzij. Dat paste ook niet bij zijn sportschool.
Gezondheid staat daar voorop, dan moet je ook stellig zijn, vindt hij. Niet zoeken naar sluiproutes, maar een gedegen plan maken.
Vooruitdenken om concurrentie voor te blijven
Nu, eind april, staat zijn sportschool grotendeels leeg. Bijna alle spullen liggen bij klanten thuis. Dumbles, halters en kettlebells, 70 procent van de attributen zijn uitgeleend.
“We bieden trainingen aan via een gesloten community, met uitleg en voorbeelden. Zo kunnen ze toch blijven sporten. Van een leverancier, waar wij lessen van inkopen, krijgen we ook lesaanbod. Klanten kunnen daar inloggen.”
“We hebben een plan b gemaakt, maar zijn nu al bezig met een plan c, zodat we dat direct kunnen implementeren na de besluiten van de overheid. Je moet de concurrentie voorblijven. Als ik nu het verschil maak, kan dat voor mij als startende ondernemer straks een voordeel zijn.”
Klanten binden
De veranderingen worden door de coronacrisis uit noodzaak geboren, maar leveren toch ook nieuwe inzichten op. Een kookworkshop vindt nu bijvoorbeeld online plaats.
Natuurlijk kent dit beperkingen (proeven etc.), maar het biedt tegelijkertijd meer plek voor deelnemers. Of er nu tien of honderd mensen meekijken via YouTube, maakt niet uit. Terwijl er in de keuken maar beperkt plaats is.
“Je moet de concurrentie voorblijven. Als ik nu het verschil maak, kan dat voor mij als startende ondernemer straks een voordeel zijn”
Verdienmodel kritisch bekijken
Ook kun je kijken naar andere verdienmodellen. Een pubquiz die normaal in een café plaatsvindt, tegen een betaling per team, wordt nu online gehouden, met bijvoorbeeld een doneermodel.
De sportschool van Blikmans werkt, net als de meeste sportscholen, met een abonnementsmodel. Bij hem staat dus vooral de klantenbinding centraal.
De deuren zijn dicht, maar hoe behoud je je klanten? “Ik heb gelijk een nieuwsbrief gestuurd met mijn plannen”, zegt hij. “Klanten reageerden heel begripvol. Ik merk dat ze het fijn vinden dat ik ze iets probeer te bieden. Als je niks biedt, haken ze uiteindelijk af.”
Aanbod voor klanten veranderen
De anderhalve meter afstand zal de rest van het jaar ook blijven, denkt Blikmans.
“Dus moeten we ons aanbod vergroten en veranderen. Er moeten meer keuzemomenten komen waarop mensen kunnen sporten, buiten de piekmomenten om. Ik heb deze vragen ook bij mijn klanten neergelegd. Ik wil hun behoeftes weten.
We moeten sowieso de groepsgrootte beperken, maar met toch genoeg aanbod én veilig. Ik heb al looproutes gemaakt en afgebakende sportplekken gecreëerd zodat de onderlinge afstand is gegarandeerd.
Verder heb ik al een plan dat we ook buiten kunnen sporten, met een vergelijkbaar aanbod, zodat iedereen kan sporten. Dus als we weer open mogen, zijn we er klaar voor.”