Eigen bedrijf beginnen: zuinig met geld

De startfase van je bedrijf is een dure tijd. Als je ook nog niet veel omzet draait, kun je snel in de ​financiële problemen komen. Hoe kun je bouwen aan je bedrijf met weinig geld? Lees de bespaartips van energiebesparen tot jezelf ‘reorganiseren’.

1. Overzichtelijke administratie

De ultieme bespaartip is altijd persoonlijk. Heb jij onnodig dure abonnementen? Kies jij wel voor de meest gunstige reiskosten-aftrek?

Regel 1: weet waar je geld naartoe gaat.  Zorg dus voor een overzichtelijke administratie.

Check & go-rondje

Als je start is het geen onnodige luxe om elk kwartaal een uitgebreid ‘check & go-rondje’ in te plannen. Je kijkt dan naar je uitgaven en verbindt daar meteen acties aan. Wat kan goedkoper en welk todo’tje hoort daarbij?

Je ontdekt misschien dat je veel buiten de deur hebt geluncht. Stel een reminder in om zelf je lunch te maken.

Je kunt ook direct onnodige abonnementen opzeggen of even bellen met de Belastingdienst als je twijfelt of je iets kunt aftrekken.

Tip: neem ook je privé-kosten mee. Gebruik deze financiële check om te zien waar jouw bespaarkansen liggen.

2. Startkapitaal en liquiditeit

Veel startende ondernemers moeten veel investeren. Idealiter start je natuurlijk pas als je – ook na die investeringen – nog een buffer hebt. In de praktijk lukt dit vaak niet.

Stuur vanaf het begin op cijfers om het vervelendste geldlek te voorkomen: betaalachterstand.

Zuinig =  allleen need to have

Als je liquide blijft, kun je altijd aan je betalingsverplichtingen voldoen, zonder hoge rentelasten of onnodige kosten te maken voor incassobureaus.

Draai je nog geen goede omzet? Investeer dan in wat echt nodig is, bijvoorbeeld:

Betaal je al rente over schulden? Pak die dan als eerste aan, want dit is een kostenpost waarop je vaak veel kunt besparen. Ga actief achter onbetaalde rekeningen aan en trek snel aan de bel als je schulden oploopt.

Tip: maak jij gebruik van subsidies en regelingen voor starters? 9 opties om startkapitaal aan te trekken.

3. Abonnementen: telefoon en internet

Slechte bereikbaarheid is funest voor je professionele uitstraling. Investeer dus in goede apparatuur en een degelijk abonnement.

Zoek daarbij heel goed uit wat je nodig hebt, bijvoorbeeld qua snelheid, zodat je geen onnodig duur zakelijk abonnement neemt. Kijk op vergelijkingssites en denk bijvoorbeeld aan SIM Only.

Tip: zet een reminder in je agenda om jaarlijks je abonnement te evalueren. Kan het goedkoper?

4. Energie

Energiezuinig ondernemen is een must. Kijk ook hierbij naar het totale plaatje van werk en privé.

Een gemiddeld gezin kan op jaarbasis tot 300 besparen door bijvoorbeeld het huis te isoleren of door simpelweg over te stappen van leverancier.

Branchespecifieke enerigebesparing

In het Klimaatakkoord staat dat Nederland wil voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. Bedrijven spelen daarbij een belangrijke rol. Dat betekent ook dat energiezuinig ondernemen steeds meer een must is.

Grotere bedrijven moeten soms voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing van de overheid. Als starter kun je je laten inspireren door de maatregelen die in het kader van die wet zijn uitgewerkt: overzicht erkende energiemaatregelen per branche.

Win-win: ga je met je bedrijf voor zonnepanelen of een energiezuinig plan? Benut dit ook voor je marketing.

4. Geen auto maar ‘MaaS’

Zelfs een klein tweedehands autootje kost vaak al honderden euro’s per maand. Naast variabele kosten zoals afschrijving, reparaties en benzine heb je vast kosten als belasting en verzekeringen. Zoek goed uit hoe het zit met zakelijk rijden en de fiscus.

Zeker voor starters is MaaS (Mobility as a service) vaak interessant. Je neemt dan gewoon een abonnement op een deelauto of huurt bijvoorbeeld af en toe een elektrische fiets.

Zo heb je geen hoge vaste lasten, maar wel flexibiliteit. Je bespaart al snel € 150,00 per maand.

Vanzelfsprekend bespaar je nog meer als je zoveel mogelijk de fiets pakt. Houd ook die reizen bij in je administratie, want ook fietskilometers zijn een aftrekpost bij je jaaraangifte inkomstenbelasting.

Kijk hier voor meer manieren om op je zakelijke kosten te besparen.

5. Fail fast, sell fast

Het is een bekend start-up-motto: fail fast. Dit betekent dat je van koers verandert zodra je merkt dat iets niet werkt.

Gebruik die lean-blik voor alles. Geld besparen is ook: niet blijven investeren als de kans op succes uitblijft.

Dit betekent niet dat je direct de handdoek in de ring moet gooien, maar blijf kritisch kijken naar alle kosten die je maakt om je droom te realiseren. Misschien moet je een stapje terugnemen om straks sterker terug te komen.

Kijk ook regelmatig met een scherpe blik naar je inventaris. Verkoop apparatuur die je minder gebruikt dan je dacht. Stel dit niet uit, want dan verlies je waarde.

6. Verzekeringen

Ook bij verzekeringen geldt: houd overzicht over zowel je privéverzekeringen als de zakelijke. Kies een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Overweeg je te besparen door geen arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen? Weeg dan ook de mogelijk (langdurige) inkomstenderving mee om schulden in de toekomst te voorkomen.

Check regelmatig of je niet oververzekerd bent op het gebied van rechtsbijstand, uitvaart- en reisverzekeringen.

7. Reorganiseer jezelf

Gaat het financieel echt niet goed met je bedrijf? Ook als eenmanszaak kun je kijken naar voorbeelden van grote reorganisaties.

Kijk naar je eigen uren alsof je verschillende werknemers in dienst hebt. Kan het efficiënter? Denk aan:

  • Declarabel eerst. Timemanagementgoeroes zeggen vaak: begin de dag met het belangrijkste. In jouw geval is dat nu: geld verdienen. Uitstelgedrag is nu te duur.
  • Uren in kaart (en gefactureerd). Houd je uren goed bij en reken ze door aan je klanten. Maak ijzersterke offertes.
  • Verhoog je omzet. Een euro erbij per uur levert al snel meer dan duizend euro per jaar op. Zorg voor een uurtarief dat past bij wat je biedt.

Bron: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht