professionele huisstijl headerfoto

Een professionele huisstijl ontwikkelen

De ontwikkeling van een professionele huisstijl is van onschatbare waarde voor elk bedrijf, zowel groot als klein. Het creëren van een professionele huisstijl gaat verder dan alleen het kiezen van een logo en een paar kleuren. Het is een samenhangend geheel van visuele elementen en richtlijnen die de kernwaarden en identiteit van je merk weerspiegelen en consistentie bieden in al je communicatie.

Waar begin je?

Een essentieel startpunt bij het ontwikkelen van een huisstijl is het begrijpen van je eigen merkidentiteit en huidige én gewenste doelgroep. Weten wat je missie, visie en waarden zijn, vormt de basis voor de creatie van alle visuele elementen die je gaat gebruiken. Daarnaast is inzicht in je doelgroep van enorm belang om een huisstijl te creëren die bij hen past en een blijvende indruk achterlaat.

Kleuren

Het kiezen van kleuren voor je huisstijl is vaak een eerste stap. Dit omdat je deze kleuren nodig hebt bij het laten maken van een website, een logo, flyers, visitekaartjes en meer. Het is belangrijk om niet gewoon maar wat kleuren te kiezen, maar hier echt goed over na te denken. Kies kleuren die goed passen bij de emotie en boodschap die jij wilt overbrengen aan je doelgroep. Beperk het kleurenpalet tot twee à drie hoofdkleuren en aanvullende tinten voor consistentie.

Logo

Het logo is een hoeksteen van elke huisstijl. Het is hét grafische ontwerp dat jouw bedrijf vertegenwoordigt! Een goed logo is eenvoudig, herkenbaar en tijdloos. Of je nu kiest voor een typografisch logo, logo met een associatief symbool of een logo met mascotte, het is belangrijk dat het de essentie van je merk vastlegt.

Typografie

Typografie is een andere belangrijke pijler van een professionele huisstijl. Kies lettertypen die goed leesbaar zijn en passen bij je merkpersoonlijkheid. Een combinatie van een opvallend lettertype voor koppen en een eenvoudiger lettertype voor lopende tekst werkt vaak goed. Houd ook rekening met de hoeveelheid witruimte en de regelafstand op je site, app of posters. Dit speelt namelijk ook een grote rol bij de leesbaarheid van jouw teksten.

Visuals

Onder het paraplubegrip “visuals” vallen visuele onderdelen zoals illustraties, animaties, foto’s en iconen. Het is belangrijk dat deze visuals in lijn staan met jouw huisstijl. Denk hier dus weer aan de kleuren, maar ook aan jullie merkidentiteit. Een foto met lachende mensen op een kleedje in het park geeft natuurlijk een compleet andere uitstraling dan een foto van hardwerkende mensen in een donker kantoorpand.

Tone of voice

De tone of voice is de manier waarop een bedrijf communiceert met de doelgroep. Deze ‘stem’ komt terug in de webcopy, de teksten op posters en flyers, maar ook in de manier waarop je klanten mailt of aanspreekt. Het is hier dus van cruciaal belang om te weten wie je doelgroep precies is. Alleen dan kun je bepalen wat de beste manier is om hen aan te spreken.

Het ontwikkelen van een professionele huisstijl vereist dus diepgaande inzichten in je doelgroep en je merk zelf. Op basis van al deze informatie kun je kleuren en lettertypen kiezen, visuals en een logo (laten) vormgeven en een tone of voice bepalen die passen bij jouw bedrijf en je gewenste doelgroep zal aanspreken.

Terug naar het overzicht