Een eigen bedrijf starten, wat kost dat?

Een bedrijf starten kost geld. Om deze 7 kostenposten kun je in ieder geval niet heen als je voor jezelf begint. Ben jij klaar voor de start? Dit kost het om een eigen onderneming te starten:

Je kunt het hele verhaal lezen, of ervoor kiezen om meteen door te klikken naar de kostenpost waar je meer over wilt weten.

  1. De KvK
  2. De notaris
  3. Je kantoor
  4. Een boekhouder of accountant
  5. De telefoon
  6. Verzekeringen en oudedagsvoorziening
  7. Marketing en communicatie

 1. Kosten van de KvK

Bij het starten van een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) of maatschap moet je je onderneming altijd inschrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel (KvK). Zo werkt dat.

Eerst vul je online de vereiste gegevens in. Daarna ga je langs bij een KvK-kantoor bij jou in de buurt. Je betaalt eenmalig € 50 inschrijfgeld (direct te voldoen). Als je een papieren uittreksel wilt, dan kost dat € 15.

 

 2. De notariskosten

Een rechtspersoon, zoals een besloten vennootschap (bv) of een stichting, kun je alleen via de notaris oprichten. Die stelt met jou een oprichtingsakte op, waarna de notaris de KvK-inschrijving regelt. De kosten lopen uiteen van € 200 tot € 1.000.

Vroeger was het noodzakelijk om € 18.000 aan startkapitaal te hebben. Sinds de invoering van de flex bv is dit nog maar € 0,10.

 

3. Kantoorkosten

Hoe hoog deze post is, hangt erg af van jouw situatie. Kun je direct vanaf je zolderkamer met je laptop aan de slag of moet je bijvoorbeeld investeren in een pand?

Heb je voor het uitoefenen van je vak enkel een Windows-pakket nodig of een bus vol met gereedschap?

Aftrekposten

Let er wel op dat je thuis vaak geen aftrekposten hebt voor bijvoorbeeld de inrichting. Die heb je alleen als het echt om een zelfstandig kantoor gaat, met bijvoorbeeld een eigen ingang en wc.

En als je zo’n ruimte hebt en je trekt de kosten af, vervalt voor die vierkante meters ook het recht op hypotheekrente-aftrek.

Kantoorruimte huren voor starter

Gelukkig is er ook een middenweg, je kunt bijvoorbeeld een werkplek of klein kantoor huren om te werken met andere ondernemers. Ook een bezoek aan de lokale bedrijfsmakelaar is een aanrader.

De huur van een bedrijfspand mag je vaak wel aftrekken van de winst. Ook de kosten voor energie, verzekeringen, schoonmaak en inrichting zijn vaak aftrekbaar.

 

4. Kosten van een boekhouder of accountant

Je administratie zelf doen? Dat kan steeds eenvoudiger, bijvoorbeeld met een boekhoudpakket. De btw-aangifte hoef je dan meestal niet uit te besteden. Voor de inkomstenbelasting is een boekhouder of accountant wel een aanrader.

Tip: wist je dat je veel boekhoudpakketten kunt koppelen aan Rabo Internetbankieren Professional?

Vraag collega-ondernemers om advies: wat betalen zij en wat doet de boekhouder daarvoor? Ook kun je natuurlijk terecht op vergelijkingssites om je te oriënteren op de mogelijkheden. Een boekhouder is vaak voordeliger dan een accountant.

 

5. Telefoonkosten

De maandelijkse telefoonrekening kan de eerste maanden flink oplopen. Ga maar na: je moet veel regelen en acquisitie plegen. Gelukkig kun je de kosten voor zakelijke telefoongesprekken volledig aftrekken van de winst.

Een telefoon van de zaak, hoe werkt dat?

Als je een zakelijk abonnement hebt, dan is het hele bedrag aftrekbaar. Gebruik je je privételefoon ook zakelijk? Dan mag je schatten welk deel van de kosten een zakelijk karakter heeft. Dit deel is aftrekbaar.

 

6. Verzekeringen en oudedagsvoorziening

Wanneer je je baan opzegt, dan heb je minder inkomenszekerheid. Je krijgt geen uitkering bij arbeidsongeschiktheid en bouwt geen pensioen op.

Daarnaast zijn er andere verzekeringen die vaak belangrijk zijn, zoals beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheid.

AOV verplicht

Verdiep je in de mogelijkheden om verlies van inkomen bij ziekte en pensioen te voorkomen op een manier die bij jou en je budget past.

Het wordt verplicht om je te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Waarschijnlijk gaat deze regeling vanaf 2024 in.

Lees hier meer over de verplichte AOV

 

7. Marketing en communicatie

Klanten komen meestal niet zomaar op je af. Je zult jezelf bekend moeten maken. Reserveer daarom ook een budget om je bedrijf op de kaart te zetten.

Denk aan kosten voor een website die je natuurlijk ook meteen SEO-proof maakt. Dit soort kosten breng je allemaal in kaart met je marketingplan.

 

Bron: Ik ga starten

Terug naar het overzicht