Drie manieren om te ondernemen vanuit de WW

Ontvang je op dit moment of binnenkort een WW-uitkering? Dan wil je waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk weer aan het werk. Maar de banen liggen momenteel niet voor het oprapen. Je kunt vanuit een uitkeringssituatie ook starten als zelfstandig ondernemer. Dit kan op drie manieren.

  1. Startperiode

Optie één is de (tijdelijke) startperiode, ook wel ‘startersregeling’ genoemd. Hierbij krijg je als starter de eerste 26 weken nog een deel van de WW-uitkering (29% minder). Je sollicitatieplicht vervalt. Om gebruik te kunnen maken van deze regeling, moet je echter wel voldoen aan enkele voorwaarden.

  1. Urenverrekening

De tweede optie is dat je jouw werkzaamheden als zelfstandige op uurbasis laat verrekenen met je WW-uitkering. Hierbij geef je zelf al je zzp-uren door aan het UWV. Op basis van die uren berekent het UWV vervolgens hoeveel je wordt gekort op je uitkering. Via deze werkwijze bouw je geen sociale zekerheden meer op voor alle uren die je als zzp’er werkt.

  1. Inkomstenverrekening

Bij de derde optie wordt je uitkering gekort op basis van je inkomen. Je kunt werken als zelfstandige en zelf bepalen hoeveel uren je werkt, vervolgens kijkt het UWV naar de inkomsten. Je hoeft hiervoor niet te zijn ingeschreven bij de KVK en je blijft voor je zzp-uren rechten opbouwen voor de WW, ZW en WIA.

Meer weten? In het whitepaper ‘Ondernemen vanuit de WW’ van Tentoo staan alle drie de varianten uitgewerkt, inclusief alle voorwaarden, voor- en nadelen. Je leest het whitepaper hier. (Link naar: http://whitepaper.tentoo.nl/ondernemen-vanuit-de-ww

Terug naar het overzicht