Dit zijn de SEO-trends voor 2020

Een goede SEO-strategie zorgt ervoor dat je website of webshop nog beter wordt gevonden. Van mobile first tot voice search: dit zijn de trends voor 2020. En hou vooral rekening met BERT!

SEO-strategie

Het ingewikkelde aan SEO-trends is dat ze net zo snel komen als voorbijgaan. Wat in 2019 goed was voor je SEO-strategie, kan in 2020 alweer achterhaald zijn. Zoekmachineoptimalisatie is daardoor behoorlijk uitdagend en kan soms zelfs ongrijpbaar zijn.

Toch zijn er altijd een paar ontwikkelingen die zich over een langere periode doorzetten en is er altijd een constante factor: de content. De kwaliteit hiervan stond altijd al centraal, maar is nu nog belangrijker geworden dankzij de introductie van BERT.

BERT

BERT? Ja, BERT. Er was het afgelopen jaar veel ophef rond BERT, de nieuwste update van het zoeksysteem van Google. Deze afkorting staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers en is, kort samengevat, een algoritme dat Google helpt om de zoekopdrachten van mensen beter te begrijpen.

Google noemt het zelfs de grootste sprong voorwaarts in de laatste vijf jaar. De schatting is dat BERT van invloed is op 1 van de 10 zoekopdrachten die wordt gegeven.

Effect van BERT

Wat heeft dit nu voor jouw website te betekenen? Dat Google de betekenis en de context van een zoekopdracht dus nog beter interpreteert en daar de zoekresultaten op afstemt.

Als jouw website foutieve informatie bevat of matig geschreven artikelen met kromme zinnen, zal Google dit als niet relevant voor de zoekvraag beschouwen. En eindig je dus lager in de zoekresultaten.

Los van deze BERT-update, is het sowieso verstandig om al je artikelen of teksten na te lopen. Check ze op relevantie, feitelijke juistheden of logica. Dit kan je eventueel door een specialist (SEO of tekstschrijver) laten doen.

Mobile first

Een andere belangrijkste ontwikkeling waar je direct invloed op kunt uitoefenen is het mobile first principe. Sinds 1 juli 2019 is de Google Mobile First indexing van kracht.

Dit betekent dat de zoekmachine eerst de mobiele variant van een website gebruikt in plaats van de desktopvariant om een ranking op te baseren. Maak je website dus mobile proof!

Er zijn diverse plug-ins te verkrijgen om je website of webshop een responsive design te geven. Belangrijk is ook dat je mobiele website snel laadt, dus hang er geen loodzware video’s of foto’s aan. Als bezoekers moeten wachten, zijn ze direct weer weg.

Tip: Een handige tool is de ‘mobielvriendelijke test’-tool van Google. Hier kun je checken hoe waardevol Google jouw website vindt voor mobiele gebruikers.

Focuszoekwoord

Bij elk artikel of op elke pagina moet je uitzoeken wat het belangrijkste zoekwoord is. En of dit woord ook wordt gebruikt bij de zoekopdracht in Google.

Je kunt dit eerst eens op gevoel doen, door bijvoorbeeld te kijken wat Google aan automatische voorstellen doet als je een term intypt. Probeer het maar eens met het woord ‘ondernemingsplan’, de suggesties van Google zijn dan ‘voorbeeld’ ‘maken’ ‘schrijven’, etc.

Je kunt het ook professioneler aanpakken en de Google keyword-tool (moet je wel een Adwords-account aanmaken). Je ziet dan een indicatie van het zogenaamde ‘zoekvolume’, dus het aantal keer dat er naar dit woord gezocht wordt.

Via Google Trends kun je zien welke woorden of woordgroepen populair zijn.

Snippet

Hoe werkt dit nu in de praktijk? Als je een zoekopdracht intypt op Google krijg je als resultaat een zogenaamde snippet te zien. Die bestaat uit de titel en URL van de gevonden pagina én een stuk tekst van de desbetreffende pagina. Dit is meestal de meta-description, ook wel bekend als de omschrijving van de pagina of het artikel.

In al deze onderdelen moet het belangrijkste woord (focuszoekwoord) van de pagina of het artikel voorkomen. Als je op Google bijvoorbeeld ‘nieuw btw-nummer’ intypt, krijg je onder meer een artikel van Ikgastarten te zien:

Snippet btw-nummer Ikgastarten

In de titel, URL én de tekst staan de belangrijkste zoekwoorden: nieuw btw-nummer. Gebruik, indien mogelijk en zolang de tekst leesbaar blijft, ook synoniemen voor de focuszoekwoorden.

Featured snippet

Als je op Google ‘ondernemingsplan maken’ intypt, krijg je zelfs een featured snippet van Ikgastarten te zien.

Featured snippet Ikgastarten

Dit is een uitgelichte snippet en dat betekent een prominentere plek op de ranking, waar dus sneller op geklikt wordt – het uiteindelijke doel van SEO.

Meta-description

Belangrijk hierin is de meta-description. Dit is dus de tekst die je ziet op de resultatenpagina van Google. Deze tekst is een korte omschrijving van het artikel, die uitnodigt om te gaan lezen en bevat het focuszoekwoord.

Vaak heb je hier in je cms een apart veld voor dat zo heet of ‘beschrijving’. Verplaats jezelf constant in een gemiddelde bezoeker en probeer te bedenken waarom hij jouw website, pagina of artikel zoekt.

Voice search

Met de opkomst van virtuele assistenten als Siri, Google Home en Alexa neemt de voice search steeds verder toe. De verwachting was dat dit in 2019 al een enorme (digitale) vlucht zou nemen, maar dat bleek in de praktijk nog niet helemaal uit te komen.

Toch spreken al steeds meer jongeren de zoekopdracht in op Google, in plaats van te typen. En hoe meer het mobiel gebruik (zie mobile first) toeneemt, hoe meer de gesproken zoekopdrachten gaan toenemen.

Vragen in plaats van steekwoorden

Dit betekent een verandering in zoekopdrachten, van korte steekwoorden naar vragen in spreektaal. Dus geen ‘nieuw btw-nummer’, maar ‘wat verandert er met het nieuwe btw-nummer?’.

Dit kun je bijvoorbeeld in de tekst ondervangen door vragen in de tussenkoppen te zetten. Als je een expert aan het woord laat, houd dit dan in je achterhoofd bij de vragen die je in het artikel zet. Maar ook bij de antwoorden. Zet de belangrijkste zoekwoorden vooraan het antwoord.

Long tail

De voice search raakt ook het begrip long tail, dat al jaren een trend is. Dit zijn combinaties van zoekwoorden waarmee je beter inspeelt op zoekacties van mensen die googlen. Niet iedereen zoekt op ‘uurtarief schilder’, maar iemand zoekt bijvoorbeeld op ‘wat is het uurtarief voor schilders’.

Deze langere zoektermen kun je in de tekst verwerken, door bijvoorbeeld vragen als tussenkop te maken. De introductie van BERT (zie begin artikel) versterkt in dat opzicht deze vorm van SEO.

Terug naar het overzicht