Digitalisering van dienstverlening, wat is dat precies?
Hoe digitaal is jouw bedrijf?
De meeste startende ondernemers beginnen met een idee en een leeg vel papier, behoorlijk analoog dus. Naar mate je bedrijf steeds volwassener wordt, ga je vaak ook steeds verder digitaliseren. Denk bijvoorbeeld aan:
Benieuwd waar je nu staat? Deze scan van Rabobank laat je zien hoe ver je al bent met het digitaliseren van je onderneming.
Digitalisering voor starters: online administratie
Ben jij je administratie begonnen met een stapel ordners met bonnetjes en een excel sheet? Dat kan veel makkelijker. Het is even een kleine investering, maar met een online boekhoudpakket voorkom je een hoop frustratie.
Benieuwd naar de voordelen?
- Je kunt eenvoudig overzichten maken
- Altijd en overal toegang tot je administratie
- De kans op fouten is lager dan wanneer je alles handmatig doet
- Je kunt veel tijd besparen
- Door digitaal te factureren, hoef je niets dubbel in te voeren
- Het is mogelijk om je boekhouder te laten meekijken
Lees hier meer over online boekhouden.
Digitale urenregistratie
In het verlengde daarvan ligt de digitale urenregistratie. Als ondernemer in de dienstverlening kun je eigenlijk niet zonder. Het bijhouden van je gewerkte uren, is met een agenda en excel sheet al snel erg onverzichtelijk.
Er zijn veel verschillende online tools beschikbaar waar je bijvoorbeeld een timer kunt laten lopen. Vervolgens kun je invullen aan welk project je hebt gewerkt.
Wist je dat je het aantal uren dat je werkt aan/in je bedrijf moet kunnen bewijzen voor de Belastingdienst?
CRM software
CRM staat voor Customer Relationship Management. Het helpt je bij het online beheren van je klantgegevens. Wat heb je ook al weer afgesproken met welke klant?
Daarnaast kun je veel CRM-software integreren met social media en biedt het ondersteuning bij je acquisitie.
Digitaliseer je bedrijfsactiviteiten
Ben je op zoek naar een manier om nieuwe klanten te vinden? Dan is het digitaliseren van je bedrijf misschien een mogelijkheid. Online ondernemen kan een mooie aanvulling zijn op je huidige dienstverlening.
Tijdens de coronacrisis zagen we bijvoorbeeld dat veel ondernemers de stap naar digitalisering maakten, omdat ze niet meer fysiek bij hun klanten in de buurt mochten komen.
Deze voorbeelden helpen je om een idee te krijgen hoe je jouw onderneming zou kunnen digitaliseren.
Digitalisering: van winkel naar webshop
Veel ondernemers met een winkel hebben moeite om te concurreren met het gemak van de webshop. Toch heeft een fysieke winkel wel degelijk meerwaarde, je kunt een waardevolle ervaring bieden voor je klant.
Gelukkig hoef je helemaal niet te kiezen tussen de webshop en een fysieke winkel. Je kunt ze ook combineren, zodat ze elkaar versterken.
Denk bijvoorbeeld aan een klant die op zoek is naar een mooi sierraad. Hij heeft het juweel online al gezien, maar wil het toch nog even in de winkel bekijken. Vervolgens bestelt hij het toch via je webshop.
Van fysiek event naar online event
Het organiseren van een evenement kost veel tijd en geld. Er moet bijvoorbeeld een programma opgezet worden, een locatie worden gevonden en sprekers worden geregeld. Als je het evenement online houdt, ben je aan een aantal van deze aspecten veel minder tijd kwijt.
Als je een interactief webinar organiseert, hoeven bezoekers niet te reizen, maar raken ze toch betrokken. Het is via deze weg zelfs eenvoudiger om het publiek om input te vragen, bijvoorbeeld door middel van een poll.
Let wel: het is lastiger om geld te verdienen met een online event. Mensen zijn minder snel geneigd om te betalen voor een webinar.
Dienstverlening uitbreiden met een app
Een eigen app voor je bedrijf, iets voor jou? Je kunt met een bedrijfsapp extra content delen en direct communiceren met je klanten. Daarnaast kun je in gaan zetten op loyaliteit programma’s.
- Organiseer je bijvoorbeeld een festival? Dan kun je een app inzetten om mensen te helpen om bepaalde locaties te vinden.
- Als horecaondernemer kun je een app gebruiken om gasten eenvoudig te laten reserveren.
- Ben je werkzaam in de zorg, bijvoorbeeld als fysiotherapeut? Dan kun je clienten afspraken laten plannen via de app en zelf instructiefilmpjes en oefenschema’s plaatsen.
Waarschijnlijk ben je zelf niet zo thuis in het bouwen van een app, dat is helemaal niet erg! Er zijn veel zzp’ers en bureau’s op de markt die dit voor je kunnen doen.