De 7 vragen die een investeerder jou zeker gaat stellen

Financiering nodig? Als startende ondernemer kan je vaak best wat kapitaal gebruiken. Of je nu naar een bank gaat of een andere financieringsmethode kiest, deze kritische vragen kun je verwachten.

Met een investeerder om tafel is best spannend. Vaak zijn het zeer ervaren ondernemers die precies weten wat nodig is om van een bedrijf een succes te maken. Je goed voorbereiden is dan ook belangrijk. Begin met de eerste tip of klik meteen door naar de vraag die jou het meest interesseert.

  1. Wat houdt jouw startup of project in?
  2. Hoeveel kapitaal heb je minimaal nodig om te kunnen starten?
  3. Waaraan ga je dit bedrag besteden?
  4. Hoe gaat jouw product of dienst de markt veranderen?
  5. Wanneer verwacht je break-even te zullen draaien?
  6. Wat is je meerwaarde ten opzichte van je concurrenten?
  7. Hoe ga je je product of dienst promoten?

Vraag 1: wat houdt jouw startup of project in?

Negen van de tien keer zal dit de openingsvraag zijn van het gesprek. Dit is dan ook hét startsein om jouw zorgvuldig voorbereide ‘elevator pitch‘ te geven. Wat ga je doen, hoe ze dat gaan bereiken en waarom dit idee zal aanslaan bij je belangrijkste doelgroep?
Blijf bij de kern en vermoei je investeerder niet met technische details, dat komt later wel. Het is in deze fase belangrijker dat je de aandacht van je gesprekspartner ‘pakt’ en dat hij meer wil weten van jouw plannen.

Vraag 2: hoeveel kapitaal heb je minimaal nodig om te kunnen starten?

Deze  is misschien wel de meest belangrijke om te beantwoorden: hoe veel geld heb je nodig om van start te kunnen gaan? Eigenlijk kun je daar in de meeste gevallen een stille vervolgvraag aan toevoegen: “En zou je ook met minder toe kunnen?”
De belangrijkste reden dat potentiële investeerders dit willen weten, is dat zij zo een beter beeld krijgen van hoe reëel jij de kansen van jouw onderneming zelf inschat. Én of je over een goed ‘Plan B’ beschikt om eventuele (financiële) tegenslagen te kunnen opvangen.

Vraag 3: waaraan ga je dit bedrag besteden?

In tegenstelling tot bij de eerste vraag is het hier juist wél belangrijk dat je heel precies vertelt wat je met het geïnvesteerde kapitaal van plan bent. Met een vaag antwoord over dat je met dit geld de start of doorgroeifase van jouw onderneming wilt realiseren, zal de investeerder vaak geen genoegen nemen.
Het is daarom belangrijk dat je hier zo exact mogelijk omschrijft welk bedrag je waaraan wilt gaan besteden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Vraag 4: hoe gaat jouw product of dienst de markt veranderen?

Investeerders beseffen natuurlijk heus wel dat je als startende ondernemer geen glazen bol hebt. Toch zien zij graag dat je hebt nagedacht over de mogelijke invloed die jij met jouw product/dienst kunt gaan uitoefenen op de markt.
Dit is een goed moment voor een wat meer persoonlijke invalshoek. Beschrijf de situatie van een klant voor en nadat hij jouw product of dienst heeft aangeschaft en illustreer hoe dit de werk- of leefsituatie van deze persoon heeft beïnvloed.

Geef sprekende voorbeelden
Stel, je wilt met jouw onderneming voordeligere energievoorzieningen aanbieden. Dan kun je het voorbeeld geven van hoeveel geld een trouwe klant in vijf jaar tijd heeft kunnen besparen op energierekeningen.
Leg de nadruk hier dus liever niet op jouw succes, maar richt je voornamelijk op het belang voor de klant.

Tip: vraag user testimonials op van tevreden klanten.

Vraag 5: wanneer verwacht je ‘break even’ te zullen draaien?

Of wat een investeerder eigenlijk hiermee bedoelt: “Hoe profiteer ik van deze investering?” Het gaat hier meestal natuurlijk niet om een liefdadigheidsproject: uiteindelijk willen investeerders natuurlijk zelf ook geld verdienen aan de investering in jouw startup of project.
Hoe hoog deze opbrengst zal zijn, hangt af van uiteenlopende ontwikkelingen en situaties. Jouw startup kan in één klap enorm succesvol worden of er juist jaren over doen om de gestelde doelen te bereiken.

Maak je schattingen visueel
Een realistische inschatting maken is best moeilijk. Toch kan het helpen om je ideëen visueel te maken met diagrammen en grafieken. Zo laat je in ieder geval zien dat je goed over alle mogelijke scenario’s (en de financiële consequenties) hebt nagedacht.

Vraag 6: wat is je meerwaarde ten opzichte van jouw concurrenten?

Uit het antwoord op deze vraag moet blijken dat je de markt en sector waarin je een product of dienst wilt lanceren uitvoerig hebt onderzocht. Concurrenten (groot of klein) zijn er altijd, dit betekent niet dat jij geen kapitaal verdient.
Zorg dat je met overtuiging kunt zeggen waarom klanten het product straks bij jou zullen kopen en de (gevestigde) concurrent voortaan links laten liggen. Dit laat je zien dat je een concrete strategie hebt gevonden om de concurrentie succesvol af te troeven.

Vraag 7: hoe ga je het product of de dienst promoten?

De reden dat een investeerder jou die vraag stelt, is omdat hij wil weten of je belang hecht aan een goede marketingstrategie en of je al hebt nagedacht hoe je dat bij jouw bedrijf wilt gaan aanpakken.

Veel investeerders willen graag horen of je jouw product of dienst onder de aandacht gaat brengen via traditionele methoden (zoals het plaatsen van advertenties) of ook nieuwere technieken wilt gaan toepassen.
Denk ook aan de inzet van contentmarketing (het verspreiden van relevante en waardevolle content) en social media.

Schat de kosten in
Hoeveel geld wil je uitgeven? Maak hier ook een inschatting van. Sta wel open voor eventuele suggesties van de investeerder, zeker als deze bekend is met het type product of dienst en de markt.
Wellicht schat jij de kosten wel veel te laag (of juist te hoog) in. Hoe eerder in het proces je hierop kunt bijsturen, hoe beter.

 

BRON: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht