Checklist: klanten vinden

Ga jij helemaal lekker qua acquisitie of laat je nog saleskansen liggen? Gebruik de checklist om te ontdekken wat je nog kunt doen om topklanten te vinden. 

Je hebt in je ondernemings– of marketingplan vast al omschreven wat je primaire doelgroep is en op welke branches jij je richt.Een valkuil voor starters: te laag mikken. Je probeert bijvoorbeeld wel of een winkel bij jou in de stad je product wil verkopen, maar gaat niet koffie drinken met de grootste distribiteur in jouw niche.

Of: je steekt energie in mensen die enthousiast zijn over je dienst, maar die er straks waarschijnlijk niet echt voor gaan betalen. En je klopt (nog) niet aan bij een groter bedrijf dat wél een goed budget heeft om jou in te huren.

2. Vind jij netwerken belangrijk genoeg?

Om je nieuwe bedrijf onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten of opdrachtgevers, kun je diverse marketingtools inzetten. De belangrijkste voor startende ondernemers is intensief netwerken, zowel on- als offline.

Online kan dat bijvoorbeeld via platforms als LinkedIn of Twitter; offline via bijvoorbeeld de plaatselijk sport- of muziekvereniging, je familie en vriendenkring of op het schoolplein van je dochter.

Aan de slag: haal meer uit je netwerk-activiteiten

  • Geen transactie, maar een relatie. Je wilt geen koelkast verkopen, maar het idee dat jij verstand hebt van koelapparaten en dat je de potentie hebt om een betrouwbare zakenrelatie te worden.
  • Wees zichtbaar. Bied bijvoorbeeld aan om een presentatie of workshop te geven tijdens een netwerkbijeenkomst. Inspiratie nodig? Lees Speech! Verbeter je presentatievaardigheden.
  • Luister meer, praat minder. Stel vragen, bijvoorbeeld over de problemen waar de prospect wellicht tegenaan loopt. Lees hoe je echt klantinzicht krijgt.
  • Houd contact, ook via social media. Daarmee maak je van een vluchtige ontmoeting een langer durende relatie.
  • Wees gewoon jezelf. Netwerken is in het begin vaak ongemakkelijk en juist daarom is het belangrijk dat je jezelf blijft. Dat hou je het langst vol en wekt het meeste vertrouwen. Doe de test: welk type ondernemer ben jij?
  • Zoek de klik. De kans dat iemand echt fan van je bedrijf wordt, is veel groter als er ook een persoonlijke klik is. Bovendien is het voor jou als ondernemer dan ook veel leuker om dan zaken te doen. Zie netwerken dus niet als een ‘moetje’ buiten je comfort zone, maar als een kans om leuke mensen en dus écht goede klanten te vinden.

3. Kun je een potentiële klant overtuigen?

Oké, iemand is enthousiast over je product of dienst, maar ga je ook een deal sluiten? Zorg dat het voor een potentiële klant of opdrachtgever duidelijk is wat jij hem te bieden hebt. Onderzoek of je jouw toegevoegde waarde scherp genoeg in beeld hebt door aan de slag te gaan met je business model canvas.

Durf concreet te worden: “Het lijkt me te gek om dit voor je te gaan doen. Zal ik gaan begroten?”

Heb je een supergoede positie? En is iemand duidelijk geinteresseerd? Durf dan ook concreet te worden: “Zullen we kijken of we een deal kunnen sluiten?”, “Het lijkt me te gek om dit voor je te gaan doen. Zal ik gaan begroten?” Het is een valkuil voor starters om veel energie te steken in mensen die uiteindelijk geen geld overhebben voor je idee.

4. Doe je genoeg met referenties?

Een mooie recommendation op LinkedIn, goede reviews of likes op Instagram of Facebook zijn goud waard. Stuurt een klant een mooi mailtje om je te bedanken na een klus? Vraag of je hem of haar mag citeren op je site.

Je kunt ook een paar enthousiaste klanten (laten) interviewen voor je site. Zo’n ’testimonial’ geeft je prospect vertrouwen. Zorg natuurlijk altijd dat je referenties akkoord gaan met het gebruik van de tekst.

5. Inversteer je genoeg in je bestaande netwerk?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het werven van klanten zeven keer zo veel (tijd en geld) kost als als het onderhouden van je bestaande professionele netwerk. Koester bestaande contacten en verbrand nooit schepen achter je.

Je kunt heel simpel connecties warm houden: like en reageer op social-posts, stuur kerstcadeautjes, deel relevant nieuws en geef af en toe een gratis advies weg. Zo (her)vind je als ondernemer heel vaak interessante klanten en opdrachten.

BRON: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht