Betaalverzoek met iDEAL voor startende ondernemers

Factuur snel laten betalen? Met een betaallink in je factuur bied je je klanten extra betaalgemak. Zij kunnen met zo’n betaalverzoek via iDeal namelijk sneller het openstaande bedrag naar je rekening overmaken.

Wat is een betaalverzoek?

Je kent Betaalverzoek waarschijnlijk al uit je privé-omgeving. Na een borrel stuurt een vriend jou een betaalverzoek en kun je meteen jouw biertjes betalen. Dit gemak is er ook zakelijk.

Met Rabo Betaalverzoek stuur je een iDEAL-betaallink mee naar jouw klanten. Die kunnen het bedrag op die manier meteen betalen. Extra fijn: het geld staat dan direct op je rekening. Je kunt een betaalverzoek sturen via:

  • Whatsapp
  • Een e-mail (samen met je factuur bijvoorbeeld)
  • Een smsje
  • Social media-kanalen als Facebook en Twitter

Betaalverzoek is handig

Een betaalverzoek is zakelijk handig, omdat je het je klanten zo makkelijk maakt je factuur te betalen. Met een paar simpele klikken is de klus geklaard. Het invullen van een lang IBAN- en factuurnummer is niet meer nodig.

Je kunt met een betaalverzoek tot € 5.000 factureren in de Rabo Bankieren App.

Als het om facturen gaat, is het erg belangrijk om je klanten gemak te bieden. Ze moeten dat snel en simpel kunnen doen. Anders loop je het risico dat ze het uitstellen en misschien zelfs vergeten.

Beheer je cashflow

Niet betalende klanten bezorgen veel bedrijven hoofdpijn. Eén van de belangrijkste oorzaken van financiële problemen voor startende ondernemers is een haperende cashflow. Je hebt dan simpelweg te weinig geld in kas.

Problemen met de cashflow zijn regelmatig het gevolg van te laat betaalde facturen. Zo word je als ondernemer gedwongen zelf allerlei aankopen voor te financieren. Dat kan leiden tot schulden.

Betalen je klanten te laat? Lees 7 tips voor het omgaan met wanbetalers

Het is daarom belangrijk om deze geldstromen goed te beheren. Zeker bij de start van je bedrijf, als er nog niet altijd genoeg vet op de botten zit om tegenvallers op te vangen.

Je btw-aangifte moet bijvoorbeeld (meestal) ieder kwartaal betaald worden. Dat wil je niet met geld van je privérekening voorschieten of er een lening voor afsluiten.

Overzichtelijke administratie

Een actief debiteurenbeheer en een overzichtelijke administratie zijn dan ook van groot belang. Als startende ondernemer is het bijvoorbeeld verstandig om direct je zakelijke rekening aan een online boekhoudprogramma te koppelen.

Je boekhouding en btw-aangifte worden dan geautomatiseerd. De applicatie geeft bij iedere bij- of afschrijving een melding, zodat je altijd op de hoogte bent van je financiële situatie en hier actief op kunt bijsturen.

De optie van het meesturen van betaalverzoeken is hierbij een handig hulpmiddel. Je weet zo namelijk precies welke bedragen er nog openstaan.

Actief debiteurenbeheer

Zo kun je dus direct actie ondernemen als een klant verzuimt om binnen de deadline het geld over te maken. Niet betaalde facturen zorgen zoals gezegd voor een negatieve cashflow. Ze zijn ook nog eens erg frustrerend. Het kost tijd en energie om het bedrag alsnog te innen.

De wettelijke betaaltermijn is 30 dagen. Helaas zijn er altijd klanten die zich daar niet aan houden.

Dit is overigens lang niet altijd kwade opzet, een factuur kan ook gewoon over het hoofd zijn gezien. Daarom stuur je na het verstrijken van de betalingstermijn in eerste instantie altijd een friendly reminder, waarin je verzoekt de factuur alsnog te betalen.

Zakelijk betaalverzoek meesturen

Het is ook mogelijk om een zakelijk betaalverzoek aan jouw herinnering naar de klant te koppelen. Met Rabo Betaalverzoek stuur je via de Bankieren App een iDEAL-betaallink mee naar jouw klanten.

Wanneer de klant klikt op de betaallink, staat direct het juiste bedrag en rekeningnummer ingevuld en kan die het geld overboeken.

Voordelen betaalverzoek

Voor jouw klant maakt dit het betalen van facturen eenvoudiger en sneller. Voor jou als ondernemer biedt een betaalverzoek ook een aantal voordelen:

  • Je krijgt sneller betaald
  • Alle verzoeken staan overzichtelijk onder elkaar in de Rabo-app
  • Je ziet direct welke betaalverzoeken zijn betaald
  • Het bedrag staat na betaling direct op jouw rekening – ook in het weekend of tijdens feestdagen

BRON: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht