Benut de voordelen van thuiswerken: 6 tips

Thuiswerken als ondernemer klinkt ideaal, maar hoe haal je het hoogste rendement uit je werktijd? Deze tips kunnen je helpen om meer focus te krijgen tijdens het ondernemen in een kantoor aan huis.

Concentratie thuiswerken

Het klinkt goed: werken zonder de afleiding van vergaderingen en geklets op kantoor. Aan dat voordeel heb je niets als je steeds naar de deur loopt om alle pakjes van de buurt aan te nemen. Of als je huisgenoten je veel storen.

Creëer een afgescheiden werkplek in huis en vertel je huisgenoten wat je werktijden zijn. Geen ruimte? Zorg dan minimaal voor een clean desk (of eettafel) policy: alle privézaken weg.

Ongestoord online

Zonder klanten en kantoorgenoten kan je gemakkelijker verdwijnen in een smartphone- of Googlebinge. Maak ook je digitale ruimte lekker leeg.

Bijvoorbeeld met apps waarmee je Facebook, Instagram of je hele internetverbinding blokkeert, zoals Freedom (iPhone en Android) of Stayfocusd (Chrome extensie).

Kosten besparen

Het voordeel van thuiswerken is dat je geen geld kwijt bent aan de huur van externe kantoorruimte en kosten voor woon-werkverkeer. De consequentie is wel dat zaken als je  energierekening hoger zullen uitvallen.

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan voor je op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis PDF

Toch weegt dit nadeel in veel gevallen lang niet op tegen de kosten die je met een gehuurde werkplek of flexplek zou maken en daarnaast valt er in huis nog veel te besparen. Bijvoorbeeld met deze tips:

  1. Gratis bellen: gebruik Skype, WhatsApp of belservices zoals Viber. Dit is natuurlijk alleen ‘gratis’ als je op de Wifi zit of een abonnement met onbeperkt dataverkeer hebt.
  2. Collectieve inkoop: bij beroepsverenigingen of zzp- en startersorganisaties kun je vaak profiteren van korting op je telefoon of andere voorzieningen.
  3. Een dure bureaustoel. Echt. Investeer hierin, want rug- en nekklachten zijn een vervelende (en dure) bijwerking van thuiswerken op een niet-ergonomische werkplek.

Duurzaam ondernemen

Als thuiswerkende starter onderneem je onbewust al duurzaam. Jij hebt geen extra kantoorruimte en reist weinig. Wil je extra duurzaam doen?

  1. Groene energie. Een dak met zonnepanelen en andere groene investeringen verdien je terug.
  2. Energie besparen. Kies voor apparatuur met een A-energielabel. En gebruik een laptop in plaats van een desktop. Het verschil in energiegebruik kan groot zijn. Gebruik LED-lampen en laat in je werkkamer geen apparatuur op stand-by staan.
  3. Print zo min mogelijk papier en doe dit anders dubbelzijdig. Gebruik een navulset voor lege inktcartridges. Dit is niet alleen goedkoper, maar draagt ook bij aan een beter milieu.
  4. Drink kraanwater. Een win-win, want hier word je ook productiever van.

Lees hier verder.

Bron: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht