Ben je klaar om ondernemer te worden?

Wil je een eigen bedrijf starten? Ondernemen is ontzettend leuk, maar er komt wel veel voorbereiding bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan marktonderzoek en verzekeringen voor je bedrijf. Gebruik deze checklist om te zien of je klaar bent om ondernemer te worden.
Weet je al wat je precies wilt gaat verkopen? In eerste instantie moet je product of dienst iets zijn waar jij enthousiast van wordt én goed in bent. Wat kan jij (veel) beter dan je concurrenten? Dat is je Unique Selling Point (USP).Denk bijvoorbeeld aan:

 • Persoonlijke touch
 • Een bijzonder abonnementsmodel
 • Uniek design
 • Specialistische ervaring/opleiding
whitepapers voor starters

Starten? Wij helpen je graag

Hulp nodig bij je businessplan, het bedenken van een bedrijfsnaam, je uurtarief of het opzetten van een administratie? Lees dan onze whitepapers.

Download gratis PDF’s

Marktonderzoek gedaan

De beste producten en diensten worden geboren vanuit een behoefte in de markt. Doe dus altijd eerst marktonderzoek om te onderzoeken of mensen überhaupt zitten te wachten op je product. Heb jij het gat in de markt al gevonden?

2. Ondernemingsplan geschreven

Als je eenmaal weet wat je gaat verkopen, is het tijd om in kaart te brengen hoe je concreet aan de slag gaat. Je ondernemingsplan is eigenlijk een plan van aanpak voor je onderneming.

Tip: Probeer eens een ander verdienmodel.

Handig om voor jezelf in kaart te brengen, maar ook om een financierder mee te overtuigen. In een ondernemingsplan geef je antwoord op vragen als:

 • Wat wil ik gaan doen?
 • Welke rechtsvorm is het meest geschikt?
 • Hoe kom ik aan klanten?
 • Hoe versla ik de concurrentie?
 • Heb ik financiering nodig? Zo ja, hoeveel?

3. Prijs/tarief bepaald

Welke prijs je vraagt hangt natuurlijk sterk af van de aard van je product of dienst. Ook is het belangrijk om je af te vragen of je met prijzen per stuk of uurtarieven wilt werken.

Stappenplan: prijs per stuk

Verkoop je een product? Dan zul je bijna altijd een prijs vaststellen per stuk. Dit stappenplan helpt je om de juiste kostprijs te bepalen:

 1. Tel alle variabele en vaste kosten per kwartaal bij elkaar op, je hebt nu de inkoopwaarde.
 2. Maak een schatting van hoeveel producten of diensten je in dat kwartaal gaat inkopen.
 3. Deel je inkoopwaarde (1) door het aantal producten of diensten (2). Dit is de ideale kostprijs voor je product of dienst.

Uurtarief

Als je een dienst levert, werk je vaak met een uurtarief. Veel startende ondernemers vinden het lastig om een goede prijs per uur te bepalen. In 2019 hielden we daarom een peiling onder 4.232 bezoekers. We vroegen ze hoe hoog hun uurtarief is.

Hoe hoog is jouw uurtarief?  Stemmen: 4.232
€ 15 – 30 (excl. btw) 14%
€ 30 – 45 (excl. btw) 20%
€ 45 – 60 (excl. btw) 18%
€ 60 – 90 (excl. btw) 23%
€ 90 – 150 (excl. btw) 13%
Meer dan € 150 (excl. btw) 5%
Ik werk niet op uurtariefbasis 7%

4. Georiënteerd op zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is niet verplicht, maar wel handig. Het helpt je bijvoorbeeld om je zakelijke administratie af te scheiden van je privé administratie.

Een zakelijke rekening maakt een professionele indruk.

Natuurlijk kost een zakelijke rekening meer dan een privé rekening, maar deze uitgaven zijn zakelijk aftrekbaar. Bij Rabo Startersvoordeel mag je een jaar lang zonder kosten gebruik maken van de zakelijke rekening, én bijna alle producten voor betalen en ontvangen.

5. Financiering gevonden

Nu komt een belangrijke vraag, hoe ga je de onderneming bekostigen? Bijna elk bedrijf heeft aanloopkosten, je zult ergens startkapitaal vandaan moeten halen. Breng eerst in kaart hoeveel geld je nodig hebt en ga dan op zoek naar de juiste geldschieter.

6. Georiënteerd op zakelijke verzekeringen

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het verzekeren van je bedrijf en je medewerkers. Ook moet je zelf iets regelen voor je pensioen en eventuele arbeidsongeschiktheid.

Hier vind je alle verzekeringen voor jou als startende ondernemer:

BRON: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht