Bedrijfsrekening openen: zo maak je een vliegende start als ondernemer
Met het openen van een bedrijfsrekening maak je als ondernemer direct een vliegende start. Van een professionele uitstraling tot een overzichtelijke administratie: benut deze voordelen van een zakelijke rekening.
Bedrijfsrekening openen, wat zijn de voordelen?
Het openen van een bedrijfsrekening biedt startende ondernemers direct allerlei voordelen. Het belangrijkste voordeel van een zakelijke rekening is dat je zakelijke- en privétransacties kunt scheiden.
Als startende ondernemer heb je dan alle zakelijke inkomsten en uitgaven vanaf het begin op orde. En je kunt altijd in een oogopslag zien hoe je bedrijf er financieel voorstaat.
Professionele uitstraling
Een ander voordeel is dat een bedrijfsrekening voor een professionele uitstraling zorgt. Op je factuur vermeld je onder andere je KvK-nummer, btw-id en zakelijke rekening. Klanten moeten de factuur overmaken naar jouw bedrijf in plaats van naar jou persoonlijk.
Administratie overzichtelijk maken
Verder is het met het oog op je administratie belangrijk om je zakelijke en privétransacties te scheiden. Het maakt de aangifte voor de inkomstenbelasting een stuk overzichtelijker.
Daar komt bij dat als je jouw boekhouding uitbesteedt aan een boekhouder of accountant, deze zal eisen dat je een zakelijke rekening gebruikt voor de bedrijfsadministratie.
Met een overzichtelijke zakelijke administratie bespaar je tijd en daarmee kosten voor je boekhouder. Je verdient de kosten van een zakelijke rekening dus terug en belangrijker: je hebt een beter overzicht én je houdt meer tijd over om te ondernemen.
- Lees hier hoe je een zakelijke rekening in drie stappen opent
Bedrijfsspaarrekening openen
Als je een bedrijfsrekening opent, kun je er gratis een of meerdere bedrijfsspaarrekeningen aan koppelen.
Deze rekening is niet alleen handig om zakelijk te sparen, maar ook om geld voor de btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting voor opzij te zetten.
Bedrijfsrekening koppelen aan online boekhoudpakket
Je kunt de zakelijke rekening ook koppelen aan een online boekhoudpakket. Hierdoor wordt je administratie gelijk nog overzichtelijker.
In deze bedrijfspakketten zitten tegenwoordig bijna alle administratieve handelingen verwerkt:
- Facturen en bonnen scannen of uploaden
- Bij- en afschrijvingen automatisch in je administratie
- Btw-aangifte automatisch opgemaakt
- Offertes en facturen maken
Bij de Rabobank kun je met Rabo Internetbankieren Professional veel populaire boekhoudprogramma’s koppelen
Iedere bon scan je direct in, zodat je zakelijke kosten keurig gerangschikt worden én de btw wordt verwerkt. De btw-aangifte wordt daardoor bijna automatisch voor je gedaan.
Het geld staat gereserveerd op je zakelijke spaarrekening, waardoor de btw-aangifte ieder kwartaal nog maar een korte, eenvoudige afhandeling is.
- Lees hier alles over de btw-aangifte
- Lees in dit artikel hoe je op de juiste manier belastingaangifte voor ondernemers doet
Tip! Download de gratis whitepaper (pdf): Administratie opzetten: de basis in vijf minuten
Financiële positie verbeteren
Als startende ondernemer is het belangrijk om zo snel mogelijk financieel gezond te zijn en de cashflow op orde te hebben.
In het ondernemingsplan heb je beschreven hoe je jouw producten of diensten gaat aanbieden en verkopen. Als dat eenmaal op gang is gekomen, is het minstens zo belangrijk om de betalingen goed in de gaten te houden.
Niet betaalde facturen zijn de grootste oorzaak voor faillissementen. De wettelijke betalingstermijn is 30 dagen. Zet deze termijn op je factuur om onduidelijkheden te voorkomen.
Stuur je factuur (digitaal!) zo snel mogelijk naar je klant, om de cashflow goed op gang te houden. Crediteuren doen dat immers ook bij jou.
Betaalverzoek versturen
De snelste manier om een openstaande factuur uitbetaald te krijgen, is door zakelijke betaalverzoeken te sturen via de Rabo App. Handig als je een openstaand bedrag wilt innen bij klanten of als je een herinnering wilt sturen met een betaallink.
Je klant krijgt een link en hoeft alleen maar te klikken om te betalen. Alle betaalverzoeken staan overzichtelijk onder elkaar in de Rabo App, dus je ziet direct welke betaalverzoeken zijn betaald.
Je kunt Rabo Alerts instellen. Je krijgt dan een melding als het geld binnen is. Handig als je bijvoorbeeld zit te wachten op de betaling van een hoge factuur.
- Lees hier meer over het betaalverzoek
Bedrijfsrekening openen met startersvoordeel
Ben jij een startende ondernemer en overweeg je om ook zakelijk te gaan bankieren? Open je bedrijfsrekening met Rabo startersvoordeel en de eerste 6 maanden zijn dan gratis.
Dat betekent géén kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas, internetbankieren en Rabo App. Na 6 maanden betaal je € 9,95 per maand plus transactiekosten.
Daarbij heb je ook geen kosten voor:
- Al je eurobetalingen
- Informatiekosten voor saldo- en rekeninginformatie
- Je pinbundel als je Rabo OmniKassa afneemt
Bron: ikgastarten.nl