Bedrijf starten: hoe ontvang ik mijn geld?

Ga jij een eigen bedrijf starten? Dan ben je vast benieuwd naar hoe jouw klanten je gaan betalen en wat jij hiervoor moet regelen. In deze checklist zetten we de bekendste betaalopties op een rij.

Welke betaalmethode past bij jou?

Van contant geld tot pinnen en contactloos betalen via de smartphone: tegenwoordig zijn er voor ondernemers – wat geld ontvangen betreft – meerdere wegen die naar Rome leiden.

Maar welke betaalmethode past nou het best bij jou? Welke mix van betaalmethoden je kiest, hangt vooral af van de manier waarop jij je producten of diensten levert en de voorkeuren van je klanten.

Voorbeelden betaalmethodes

Een loodgieter die bij zijn klanten thuiskomt heeft immers andere producten nodig dan een projectmanager die slechts tijdelijk bij een opdrachtgever op kantoor werkt.

Een webwinkelier gebruikt hoofdzakelijk digitale betaalmethoden, terwijl een eigenaar van een fysieke winkel vaak ook te maken krijgt met (het afstorten van) contant geld.

Tip: kijk goed naar de klantbehoeften in jouw branche en pas jouw betaaloplosingen hier vervolgens op aan.

Om je een idee te geven van de diverse mogelijkheden, lichten wij hieronder er een aantal voor je uit.

1. Zakelijke rekening

Wat voor soort bedrijf je ook start: een zakelijke rekening komt altijd van pas. Op deze manier houd je de zakelijke en privé-administratie beter gescheiden. Dat maakt jouw administratie een stuk overzichtelijker.

Wist je dat de zakelijke rekening bij Rabobank de eerste 6 maanden gratis is voor jou als startende ondernemer? Dat betekent géén kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas, internetbankieren en Rabo App.

2. Pinoplossingen

Kunnen jouw klanten straks hun aankoop betalen door te pinnen? De meeste ondernemers bieden deze betaaloptie aan. Dat is ook niet zo gek: ook kleine bedragen worden steeds vaker gepind.

Tegenwoordig kunnen betalingen bijvoorbeeld ook worden voldaan via contactloos betalen of de smartphone. Deze tover je via een app om tot een mobiel pinapparaat. Handig voor bijvoorbeeld een thuiskapper of loodgieter die bij klanten thuis komt.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheden van:

4. Contant geld afstorten

Met pin alleen ben je er nog niet. In veel branches wordt nog steeds betaald met contant geld, denk bijvoorbeeld aan de horeca en detailhandel.

Grote geldbedragen wil je dan natuurlijk niet al te lang in kas houden en het liefst zo snel mogelijk afstorten. Rabobank-klanten kunnen hiervoor tijdens kantooruren terecht bij hun lokale bankvestiging.

Zowel biljetten als muntgeld kunnen worden gestort in de afstortautomaat. Het totaalbedrag wordt direct bijgeschreven op je bankrekening. Aan het afstorten van geld zijn wel enige kosten verbonden.

5. Internationale betalingen

Verwacht je op termijn ook zaken te gaan doen met landen buiten de EU? Dan kan het voorkomen dat een betaling wordt gedaan in buitenlands valuta, bijvoorbeeld via een overschrijving of een cheque.

Je kunt deze wereldbetalingen uiteraard ook afhandelen bij je bank. Houd er wel rekening mee dat hier mogelijk extra kosten aan verbonden zijn.

6. Online kassa

Van iDeal tot creditcards en Bancontact: bij webwinkels verloopt het gros van de transacties digitaal. Als webwinkelier is het dan wel zo makkelijk als je voor al die aparte betaalmethoden één overkoepelende kassa kunt gebruiken.

Die mogelijkheid biedt Rabo OnlineKassa. Hiermee regel je de transacties via één online loket die je op eenvoudige wijze kunt integreren met de webshop.

Ook fijn: op deze online kassa zijn niet alleen Nederlandse, maar ook buitenlandse betaalopties zoals PayPal van toepassing.

Automatisch geld incasseren bij klanten? Dat doe je met een geldig incassocontract.

7. Incasso

Met een geldig incassocontract kun je via Rabo Internetbankieren (Professional) automatisch geld incasseren van de rekening van particuliere of zakelijke klanten.

Je moet voorafgaand aan het incasseren wel eerst toestemming vragen aan de debiteur, maar met name als je dagelijks veel betalingen moet verwerken kan incasso een uitkomst zijn en veel tijdswinst opleveren.

Je kunt incasso’s dan namelijk in zogenoemde batches versturen. Zo kun je meerdere incasso’s in één keer verzenden.

Bron: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht