APK voor je ondernemingsplan

Je ondernemingsplan is de routekaart voor je start, maar wat als niet alles volgens plan gaat? Of als je nieuwe kansen ziet? Misschien wil je de marketing anders aanpakken, is je doelgroep veranderd of wil je zelfs een ander verdienmodel proberen. Het geeft veel inzicht om je businessplan er regelmatig weer even bij te pakken en aan te scherpen.

Net als bij je auto, is het nodig om geregeld onderhoud te plegen aan je businessplan. Er zijn drie situaties waarin het handig is om je ondernemingsplan te updaten:

  • Bij grote veranderingen
  • Bij het niet behalen van doelstellingen
  • Bij het juist wel behalen of overtreffen van doelstellingen

Veel ondernemers evalueren jaarlijks of hun businessplan nog wel past bij hun bedrijf. Gebruik deze checklist om je ondernemingsplan een APK te geven.

1. Wat is er veranderd in mijn bedrijf?

Als startende ondernemer sta je nooit stil. Je bent druk bezig met het opzetten en runnen van je bedrijf. Grote kans dat je onderweg veel leert over wat wel en niet werkt in jouw vakgebied.

Pas je ondernemingsplan dus aan met de ervaring die je nu hebt.

Zo kan het zijn dat je de omzet verkeerd hebt ingeschat en je een stuk meer of minder verkoopt. Misschien vallen de kosten wel hoger of lager uit. Het kan ook zijn dat de zaken zo goed gaan dat je een vestiging erbij krijgt.

2. Wat gaat er nog niet goed?

Niemand heeft thuis een glazen bol staan, het kan behoorlijk lastig zijn om voor de start van je bedrijf in te schatten hoe het gaat lopen. Misschien loopt je onderneming wel op rolletjes en heb je geen knelpunten, maar de kans is groter dat er nog verbeterpunten zijn.

Marketingplan onder de loep

Als het nog niet zo goed gaat met de verkoop van je product, is het een idee om nog eens goed te kijken naar je marketingplan.

Misschien heb je wel last van een steengoede concurrent. Dan is het slim om kritisch te kijken naar je toegevoegde waarde. Allemaal redenen om je bedrijfsplan aan te passen.

3. Wat wil ik nog meer bereiken?

Als je in kaart hebt wat er beter kan aan je huidige manier van ondernemen, kun je kijken naar de toekomst. Wil je misschien een nieuw soort product gaan produceren? De stap naar het buitenland wagen?

Nieuwe mogelijkheden

Grote kans dat ook jij goederen verkoopt of uurtje, factuurtje werkt. Dit zijn de twee meest voorkomende verdienmodellen. Niets mis mee, maar heb je al wel eens nagedacht over de andere mogelijkheden?

Gaan de zaken erg goed en heb je een eenmanszaak? Als je met een eenmanszaak veel winst maakt, is het wellicht slim om je eenmanszaak om te zetten naar een bv.

4. Wat is veranderd er in de markt?

De markt ook continu in beweging. Een product dat in het ene jaar enorm aanslaat, kan in het volgende jaar volledig floppen. Denk maar aan rages als de fidget spinners.

Daarnaast kunnen trends en technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat je je product of dienst zult moeten aanpassen.

5. Subsidies en aftrekposten

Er zijn veel verschillende subsidies beschikbaar voor ondernemers. Het kan je als startende ondernemer veel opleveren als je hiervoor in aanmerking komt.

Soms komt er een nieuwe subsidie bij of valt er een af. De budgetten worden jaarlijks bijgesteld.

Elk jaar publiceert het ministerie van Financiën een lange lijst met nieuwe bedragen voor de verschillende aftrekposten. Veel aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en investeringsaftrek, veranderen namelijk jaarlijks.

Maak je gebruik van subsidies en aftrekposten? Pas deze bedragen dan jaarlijks aan in je ondernemingsplan.

Extra financiering nodig?

Zeker als je graag wilt groeien, kan het nodig zijn om extra financiering aan te vragen. Hiervoor heb je een up-to-date ondernemingsplan nodig. Zo kun je direct bij de bank of een andere investeerder langs.

BRON: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht