Aanvragen TOZO: bijstand zzp’ers vanwege corona

Kom jij als startende ondernemer of zzp’er in de financiële problemen door het coronavirus? Bij je gemeente kun je tijdelijke bijstand aanvragen en/of een gunstige lening krijgen. Lees hoe je dit regelt.

Vragen over de tijdelijke regeling voor ondernemers en zzp’ers

We beantwoorden hieronder belangrijkste vragen over de nieuwe maatregelen speciaal voor zzp’ers. NB: de TOZO is aanvullend op alle andere maatregelen vanwege het coronavirus (COVID-19), die soms ook voor zelfstandigen van toepassing zijn, zoals de Tegemoetkoming Ondernemingen Getroffen Sectoren (TOGS).

 1. Wat is de TOZO?
 2. Voor welke zzp’ers is de corona-bijstand bedoeld?
 3. Wat zijn de voorwaarden voor deze overbruggingsregeling?
 4. Waar kan ik de tijdelijke bijstand voor zzp’ers aanvragen?
 5. Hoelang duurt het voor de gemeente beslist en betaalt?
 6. Kan de overheid de bijstand vanwege corona later terugvorderen?
 7. Wat als ik mijn doorlopende zakelijke kosten niet kan betalen?
 8. Hoe zit het met startende ondernemers met een begindatum na 1-2-2020?

1. Wat is de TOZO?

De ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’ (TOZO, soms ook TORZO genoemd) is een van de maatregelen om ondernemers te helpen die in de knel zitten door de coronacrisis.

De TOZO geldt vanaf 1 maart 2020 tot 1 juni 2020. Je kunt hem ook met terugwerkende kracht aanvragen.

Deze regeling voor zelfstandige ondernemers met financiële problemen wordt uitgevoerd door gemeenten en lijkt op de bestaande regeling ‘Besluit bijstand voor zelfstandigen’ (Bbz).

Vanuit de TOZO kunnen zelfstandig ondernemers twee vormen van ondersteuning krijgen:

 • Maximaal drie maanden inkomensondersteuning (bijstand) tot aan het sociaal minimum.
 • Een lening voor bedrijfskapitaal als je acuut problemen hebt met je zakelijke kosten.

Een belangrijk verschil met de bestaande Bbz is dat het inkomen van de partner en het vermogen niet meetellen bij de voorwaarden (zie vraag 3).

2. Voor welke zzp’ers is de corona-bijstand bedoeld?

De regeling is voor alle zzp’ers – ook starters die pas in 2019 zijn gestart – die onder het sociaal minimum komen door het coronavirus.

Er is geen limiet vastgesteld voor het budget of aantal aanvragen, maar de overheid doet een nadrukkelijk ‘moreel appel’ op ondernemers om niet onnodig gebruik te maken van de regeling.

Niet alle zzp’ers hebben als rechtsvorm de eenmanszaak. Heb jij een bv, vof, nv of zit je in een maatschap? Check dan met je gemeente of je in aanmerking komt. In elk geval kun je als DGA’s met een bv een beroep doen op de regeling als je meer dan 50% van de aandelen hebt. Vul bij twijfel de beslisboom van de overheid in of vraag bij je gemeente hoe het in jouw geval zit.

3. Wat zijn de voorwaarden voor deze overbruggingsregeling?

 • Je bent gevestigd als zelfstandige en bent ingeschreven bij de KvK
 • Je bent tussen de 18 en je pensioengerechtigde leeftijd
 • Je woont in Nederland en ‘rechtmatig verblijvend’
 • Je bent Nederlander of daarmee gelijkgesteld
 • Je bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend
 • Je voldoet aan de wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf
 • Je bent vóór 17 maart 2020, 18.45 gestart met de onderneming
 • Je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur. Normaal moet je dit voor een kalenderjaar aantonen. Ben je nog geen jaar bezig? Dan moet je laten zien dat je in de periode tot 1 maart 2020 gemiddeld minimaal 24 uur per week in/aan je bedrijf hebt gewerkt.
 • Je woont in de gemeente waar je de aanvraag doet

Daarnaast zijn er twee punten waarop de gemeente bij deze versimpelde regeling juist nietlet, in tegenstelling tot de normale Bbz:

 • Je krijgt geen toets op levensvatbaarheid van je bedrijf
 • Je krijgt geen toets op je vermogen (bijvoorbeeld een koophuis) of het partnerinkomen

De hoogte van je uitkering is natuurlijk wél afhankelijk van je omzet in de maanden waarvoor je die aanvraagt en je huishoudsituatie (woon je samen of alleen). De maximale uitkering is € 1050 netto per maand. Is je partner ook zzp’er? Dan krijgen jullie samen maximaal € 1500.

4. Waar kan ik de tijdelijke bijstand voor zzp’ers aanvragen?

Je kunt dit aanvragen via je gemeente. Let op: het gaat om de gemeente waar je woont, dus niet waar je bedrijf gevestigd is, mocht dat ergens anders zijn. Dus woon je in Badhoevedorp, maar heb je een werkplek in Amsterdam? Dan meld je je in Badhoevedorp.

Je hebt in elk geval nodig:

 • Inschrijving KvK
 • ID-bewijs
 • Informatie over je huishouden en vaak ook over het type bedrijf / de sector.

Let op: informeer bij je eigen gemeente naar de precieze procedure. Veel gemeenten hebben een digitaal loket geopend waar je de aanvraag kunt doen.

Fysieke balies voor ondernemers zijn nu niet of nauwelijks open. De digitale en telefonische bereikbaarheid is vaak verruimd. Kijk op de website van je gemeente. Op de homepage vind je meestal direct meer informatie.

5. Hoelang duurt het voor ik geld krijg?

Door de soepele regels kan de gemeente binnen 4 weken beslissen, in plaats van de gebruikelijke 3 maanden. De overheid benadrukt dat je kunt wachten met je aanvraag om de drukte te spreiden.

Heb je acute financiële zorgen? Praat erover met je gemeente. De gemeente voert de TOZO uit en kan besluiten om je een voorschot uit te keren.

6. Kan de overheid de bijstand vanwege corona later terugvorderen?

Net als altijd is fraude strafbaar, dus je moet voldoen aan de genoemde voorwaarden. De gemeente moet de uitkering terugvorderen en een boete opleggen als later blijkt dat je er geen recht op had.

7. Wat als ik mijn doorlopende zakelijke kosten niet kan betalen?

De inkomensondersteuning vanuit TOZO is bedoeld om je te ondersteunen bij je levensonderhoud.

Misschien heb je naast problemen met je privéuitgaven ook zakelijk kosten die doorlopen. Denk aan huur of inkoopcontracten waar je aan vast zit. Je kunt nu ook (gemakkelijker en sneller dan normaal) een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen tot maximaal € 10.157.

Je kunt bij deze lening uitstel van de aflossing krijgen en het rentepercentage is lager dan normaal volgen de Bbz. Ook deze lening voor bedrijfskapitaal valt onder de TOZO.

8. Hoe zit het startende ondernemers met begindatum na 1-1-2020?

De schoonheidsstudio waar de verf net droog is; de kleine concept store waar de slingers van het openingsfeest nog aan het plafond hangen; de freelance adviseur die nét de sprong naar zelfstandigheid heeft gewaagd…

Ook kersverse ondernemers kunnen gebruikmaken van de TOZO-regeling. Eerst leek het erop dat alleen mensen die na 1 januari 2020 zijn gestart in aanmerking zouden komen. Dit is nu: vóór 17 maart 2020, 18.45.

Was je nog niet ingeschreven ik de KvK op dat moment? Dan kun je helaas geen aanspraak maken op de regeling. Natuurlijk is het altijd raadzaam om wel contact op te nemen met de KvK en/of het noodloket van de gemeente als je in de knel zit en wilt weten wat je opties zijn.

 • Tip! Maak juist ook nu tijd om plannen te maken en na te denken over je langetermijnstrategie. Vaak geeft dit ook energie. Ga bijvoorbeeld aan de slag met onze gratis tool: De Startversterker.

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt. Twijfel je over jouw situatie? De overheid werkt regelmatig de lijst met veelgestelde vragen over de TOZO-regeling bij.
Lees hier alle informatie over de financiële maatregelen van de overheid.
Direct checken of je in aanmerking komt? Kijk op www.krijgiktozo.nl.

Bron: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht