9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Als startende ondernemer heb je vaak geld nodig. Laat je een handje helpen door de overheid. Dit zijn de bekendste startersregelingen en subsidies voor startende ondernemers met ambitie. 

Ga direct naar de regeling of subsidie die bij jouw onderneming en situatie past:

 1. Bijstandverlening zelfstandigen
 2. Borgstelling MKB-kredieten
 3. Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering
 4. Starten vanuit een WW-uitkering
 5. MKB-Krediet
 6. Erasmus for Young Entrepreneurs
 7. Investeringsfondsen: technostarters en creatieve starters
 8. Microfinanciering
 9. Startersaftrek

1. Bijstandverlening zelfstandigen

Mogelijk heb je als starter financiële ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld omdat je een bedrijf begint vanuit een uitkering. Dan heb je mogelijk recht op financiering vanuit het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

Een Bbz-uitkering bestaat uit twee onderdelen:

 1. Een aanvulling van je inkomen tot het sociaal minimum voor 12 tot 36 maanden.
 2. Een bedrijfskapitaal/starterskrediet.

In de meeste gevallen gaat het om een lening. Je moet dit geld dus vroeg of laat wel een keer terugbetalen. Er geldt een aantal voorwaarden voor het aanvragen van een Bbz-uitkering:

 • Je moet jaarlijks ten minste 1225 uur aan je bedrijf besteden.
 •  Je onderneming moet levensvatbaar zijn.
 • Je inkomen moet onder bijstandsniveau liggen.
 • Je kunt je geen hulp (meer) krijgen via een bank of borgstellingsfonds.
 • Klik hier voor een overzicht van alle voorwaarden.

Gaan de zaken nog niet goed genoeg met je huidige verdienmodel? Gooi het eens over een andere boeg. Je leest er alles over in Verdienmodel Challenge: zo kun je ook geld verdienen.

2. Borgstelling MKB-kredieten

Soms kan de bank je nog geen lening geven, omdat je als ondernemer te weinig zekerheden hebt. Dan biedt een Borgstelling MKB Krediet (BMKB) wellicht uitkomst. Hiermee kun je bij de bank meer geld lenen dan je op basis van jouw onderpand had gekregen.

Voor starters is deze regeling helaas geen haalbare kaart. Je moet met je bedrijf namelijk minimaal 3 jaar actief zijn. Daarnaast geldt verder nog:

 • Een maximale jaaromzet van € 50.000.000
 • Een balanstotaal tot € 43.000.000

Grote kans dat je hier nog (lang) niet aan toe bent. Je kunt vanaf een kredietbehoefte van € 266.667 driekwart van de investering financieren met dit krediet. Anders is er sprake van een bovengrens van maximaal de helft van de kredietverstrekking.

1,5 miljoenDit is het maximale bedrag dat je via een BMKB-krediet mag lenen.

De overheid staat garant voor 90% van de kredietverstrekking. Een Rabobank-adviseur kan je meer vertellen over de voorwaarden.

3. Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Indien jij door omstandigheden langdurig arbeidsongeschikt bent geraakt, kun je bij het starten van een bedrijf ook op de nodige ondersteuning rekenen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • het recht op een starters- of voorbereidingskrediet.
 • inkomenssuppletie.
 • vergoedingen voor een voorleeshulp of tolk.

Dergelijke voorzieningen kun je het hele jaar door aanvragen bij het UWV. Voorwaarde is onder meer dat je een bijstands-, WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong-, of ZW-uitkering hebt en dat de voorzieningen essentieel zijn voor het uitvoeren van jouw werk.

Ook moet jouw beperking naar verwachting langer dan een jaar duren. Als je op de wintersport tijdens een steile afdaling jouw knie verdraait, is dat vaak niet het geval.

4. Starten vanuit een WW-uitkering

Ontvang jij nu een WW-uitkering en overweeg je om voor jezelf te beginnen, maar ben je bang om jouw uitkering kwijt te raken? Dat hoeft niet. Het is namelijk mogelijk om met behoud van een WW-uitkering een eigen bedrijf te starten.

Jouw contactpersoon bij UWV kan jou meer hierover vertellen en je verder ondersteunen in dit traject.

Let op: als ondernemer word je geacht zelfstandig te opereren en je verantwoordelijkheden te nemen. Dus ook in dit geval ben je zelf verantwoordelijk voor het opstellen van een ondernemingsplan. Hierin schets je de contouren van je idee, zodat je een sterkere start maakt.

5. MKB-Krediet

Startende ondernemers die hard op zoek zijn naar krediet kunnen ook kijken naar de mogelijkheden van MKB-Krediet. Deze subsidie van de overheid moet je zien als een zakelijke lening tussen de € 50.000 en € 250.000.

 • Bedoeld voor starters en bestaande ondernemers.
 • Voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers.
 • Ook zzp’ers komen er mogelijk voor in aanmerking.
 • Looptijd is 1 tot 10 jaar.
 • Elke maand aflossen en rente betalen.

Mocht je aan een kleinere lening genoeg hebben, kun je ook kiezen voor microfinanciering (lees verder bij punt 8).

6. Erasmus for Young Entrepreneurs

Jonge ondernemers kunnen in aanmerking komen voor het programma Erasmus for Young Entrepreneurs. Dit programma biedt de mogelijkheid om voor een periode van maximaal zes maanden in een klein of middelgroot bedrijf van een ervaren ondernemer in een ander EU-land te werken. Zo doe je essentiële werkervaring op.

7. Investeringsfondsen: technostarters en creatieve starters

De regeling Seed Capital Technostarters maakt het mogelijk om in tech-starters en creatieve bedrijfjes te investeren.

Er zijn meer dan twintig uiteenlopende fondsen waarop technische en creatieve startende ondernemers een beroep kunnen doen. Ieder fonds heeft zijn eigen strategie en hanteert bij de aanvraagprocedure specifieke criteria. Een fondsmanager bepaalt uiteindelijk in welke tech-starter of creatieve starter het fonds investeert.

8. Microfinanciering

Microfinanciering is in het leven geroepen om het leven van startende ondernemers makkelijker te maken.

Bij microfinanciering kun je krediet aanvragen tot maximaal € 250.000. Het is dan wel de bedoeling dat je je intensief laat begeleiden en adviseren voor, tijdens en ná de start van jouw bedrijf.

Belangrijke voorwaarde hiervoor is dat je een haalbaar businessplan hebt geschreven en er voldoende ondernemersbloed door jouw aderen stroomt.

Voor het aanvragen van deze regeling kun je terecht op de website van Qredits.

9. Startersaftrek

We hebben één van de belangrijkste startersregelingen voor het laatst bewaard. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is bedoeld om het starten van een nieuw bedrijf te stimuleren.

Starters kunnen hierdoor in de eerste vijf jaar van hun onderneming in totaal drie keer een extra bedrag (2019: € 2.123) van hun winst aftrekken. Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet je wel:

 • recht hebben op zelfstandigenaftrek
 • in de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar niet meer dan twee keer gebruik hebben gemaakt van de zelfstandigenaftrek.
 • in de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar ten minste één jaar geen ondernemer zijn geweest.

BRON: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht