9 belangrijke verzekeringen voor ondernemers
Ben je benieuwd naar een specifieke verzekering? Klik dan direct door via de links hieronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
- Rechtsbijstandverzekering
- Inventarisverzekering
- Goederentransportverzekering
- Debiteurenverzekering/kredietverzekering
- Pensioen
- Ziektekostenverzekering
1. Arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV)
Als jij in de toekomst arbeidsongeschikt raakt, hoef je als ondernemer niet op steun van de overheid te rekenen. Het is nog niet verplicht, maar zelfstandige ondernemers doen er verstandig aan om zich goed tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren.
Een AOV is minder duur dan je waarschijnlijk denkt. De premie hangt onder andere af van het risico dat je loopt in je beroep. Particuliere verzekeraars hanteren daarnaast voor starters vaak redelijk aantrekkelijke tarieven.
De hoogte van de premie hangt ook af van je leeftijd en het bedrag waarvoor jij je wilt verzekeren.
Tip: De arbeidsongeschiktheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar.
Hoe jonger en gezonder je bent, des te lager de premie. Wanneer je op een lagere leeftijd instapt, krijg je een hogere premie vanwege het hogere risico dat de verzekeraar loopt.
-
Meer informatie over wanneer een AOV relevant is, lees je op de pagina Arbeidsongeschiktheid: dit zijn de regels.
2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
Wie denkt dat hij met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering ook meteen de bedrijfsmatige risico’s kan afdekken, komt bedrogen uit.
Zakelijk gezien zul je een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten, zodat jij (en jouw eventuele medewerkers) verzekerd zijn voor de schade die kan ontstaan tijdens het uitoefenen van de werkzaamheden.
De premie is onder andere afhankelijk van de werkzaamheden, jaaromzet en het aantal werknemers.
Tip: Meer weten over aansprakelijkheid? We hebben een whitepaper voor je gemaakt met alle informatie hierover. Deze pdf is gratis te downloaden.
3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Ben jij actief in de adviserende sector? Dan kan het gebeuren dat jij (of jouw werknemers) beroepsfouten maken en daardoor financiële schade veroorzaken bij je opdrachtgever.
Voor dit soort kwesties zijn speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen in het leven geroepen.
Het verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid
Veel ondernemers verwarren deze twee verzekeringen omdat ze qua naam zo op elkaar lijken.
-
Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je het risico van het toebrengen van vermogensschade aan je opdrachtgever. Let op: bij Interpolis is dit een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
-
Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je jezelf en je eventuele werknemers tegen de gevolgen van het toebrengen van schade aan andere personen of hun spullen.
Lees hier meer over de verschillen.
4. Rechtsbijstandverzekering
Hopelijk krijg je er nooit mee te maken, maar een zakelijke rechtsbijstandverzekering helpt je bij juridische problemen met bijvoorbeeld afnemers, leveranciers, personeel en de overheid.
Het dekt onder meer advocaatkosten, deurwaarderskosten en proceskosten. Je krijgt deskundige juridische hulp om een probleem op te lossen en/of een rechtszaak te voorkomen.
Net als bij de aansprakelijkheidsverzekering is een particuliere rechtsbijstandverzekering niet genoeg. Je moet hiervoor een speciale ondernemers rechtsbijstandverzekering afsluiten.
-
Lees meer over rechtsbijstand in dit artikel: Een rechtsbijstandverzekering afsluiten: wanneer verstandig?
5. Inventarisverzekering
Met de inventarisverzekering (bedrijfsmiddelenverzekering) kunnen ondernemers hun kantoren, machines, inventaris, voorraden en transportmiddelen (het bedrijfsvermogen) verzekeren tegen schade, bijvoorbeeld diefstal of brand.
Het afdekken van deze risico’s is zeker geen overbodige luxe. Door brand of diefstal kun je bijvoorbeeld ook vertraging in de productie oplopen.
Let op: voor draagbare elektronische apparaten als laptops en camera’s heb je een aparte verzekering nodig.
6. Goederentransportverzekering
Deze verzekering dekt schade die ontstaat als je zelf spullen vervoert of dat uitbesteed aan een beroepsvervoerder. Op internet kun je via een zoekopdracht verschillende goederentransportverzekeringen met elkaar vergelijken.
-
Meer lezen over welke risico’s van toepassing zijn op jouw transportregeling? Kijk op de pagina Transport.
7. Debiteurenverzekering/kredietverzekering
Ondernemers die goederen afleveren op rekening, lopen het risico dat de klant niet kan of wil betalen. Voor gevestigde ondernemingen is de schade dan vaak nog wel te overzien, maar starters kunnen hierdoor financieel echt in de problemen komen.
Een debiteurenverzekering (ook wel kredietverzekering genoemd) dekt deze risico’s af en stelt jou grotendeels schadeloos wanneer je te maken krijgt met wanbetalers.
8. Pensioen
Grote kans dat je bij de start van je bedrijf nog niet bezig bent met je pensioen. Toch is het verstandig je hier zo snel mogelijk in te verdiepen. Als ondernemer heb je na je pensioen namelijk alleen recht op AOW.
Dat is voor de meeste ondernemers niet genoeg om onbezorgd van hun oude dag te kunnen genieten.
AOW aanvullen als ondernemer
Om je AOW aan te vullen, kun je een zorgverzekeraar inschakelen voor een pensioenvoorziening. Ouderwets maandelijks zelf een bedrag opzij zetten kan natuurlijk ook, maar die methode vergt wel de nodige discipline. Bij de Rabobank kun je bijvoorbeeld banksparen.
-
Lees in dit artikel alles over de pensioenmogelijkheden voor zzp’ers
9. Ziektekostenverzekering
Net als iedereen in Nederland ben je als ondernemer verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. Dit is dus geen specifieke ondernemersverzekering.
Ben jij op zoek naar een goede zorgverzekering speciaal voor ondernemers? Er zijn online diverse onafhankelijke vergelijkingssites te vinden waarmee je kunt vaststellen welke zorgverzekeraar het best aansluit bij jouw wensen.
Bron: ikgastarten.nl