9 belangrijke verzekeringen voor ondernemers

Welke verzekeringen heb je nodig als (startende) ondernemer? Per bedrijf of ondernemer kan het verschillen welke risico’s je loopt. In dit overzicht gaan we dieper op verschillende verzekeringen. Welke zijn op jou van toepassing?

 1. Arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV)

Als jij in de toekomst arbeidsongeschikt raakt, hoef je als ondernemer niet op steun van de overheid te rekenen. Het is nog niet verplicht, maar zelfstandige ondernemers doen er verstandig aan om zich goed tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren.

Vanaf 2024 wordt de AOV wél verplicht.

De hoogte van de premie voor je AOV hangt af van verschillende zaken. Op sommige factoren heb je zelf invloed, bijvoorbeeld de wachttijd en de hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren.

Tegelijkertijd zijn er ook factoren waar je geen invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan je leeftijd en de zwaarte van je beroep.

Tip: De arbeidsongeschiktheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar.

Hoe jonger en gezonder je bent, des te lager de premie. Wanneer je op een latere leeftijd instapt, krijg je een hogere premie vanwege het hogere risico dat de verzekeraar loopt.

 

 1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Wie denkt dat hij met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering ook meteen de bedrijfsmatige risico’s kan afdekken, komt bedrogen uit.

Zakelijk gezien zul je een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten, zodat jij (en jouw eventuele medewerkers) verzekerd zijn voor de schade die kan ontstaan tijdens het uitoefenen van de werkzaamheden.

De premie is onder andere afhankelijk van de werkzaamheden, jaaromzet en het aantal werknemers.

Tip: Meer weten over aansprakelijkheid? We hebben een whitepaper voor je gemaakt met alle informatie hierover. Deze pdf is gratis te downloaden.

 

 1. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Ben jij actief in de adviserende sector? Dan kan het gebeuren dat jij (of jouw werknemers) beroepsfouten maken en daardoor financiële schade veroorzaken bij je opdrachtgever.

Voor dit soort kwesties zijn speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen in het leven geroepen.

Verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid

Veel ondernemers verwarren deze twee verzekeringen omdat ze qua naam zo op elkaar lijken.

 • Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je het risico van het toebrengen van vermogensschade aan je opdrachtgever. Let op: bij Interpolis is dit een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
 • Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je jezelf en je eventuele werknemers tegen de gevolgen van het toebrengen van schade aan andere personen of hun spullen.

 

 1. Rechtsbijstandverzekering

Hopelijk krijg je er nooit mee te maken, maar een zakelijke rechtsbijstandverzekering helpt je bij juridische problemen met bijvoorbeeld afnemers, leveranciers, personeel en de overheid.

Het dekt onder meer advocaatkosten, deurwaarderskosten en proceskosten. Je krijgt deskundige juridische hulp om een probleem op te lossen en/of een rechtszaak te voorkomen.

Net als bij de aansprakelijkheidsverzekering is een particuliere rechtsbijstandverzekering niet genoeg. Een juridisch conflict lijkt ver weg, maar kan zomaar ontstaan als je klant je rekening niet betaalt. Je moet hiervoor als ondernemer een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten.

 

 1. Inventarisverzekering

Met de inventarisverzekering (bedrijfsmiddelenverzekering) kunnen ondernemers hun kantoren, machines, inventaris, voorraden en transportmiddelen (het bedrijfsvermogen) verzekeren tegen schade, bijvoorbeeld diefstal of brand.

Het afdekken van deze risico’s is zeker geen overbodige luxe. Door brand of diefstal kun je bijvoorbeeld ook vertraging in de productie oplopen.

Bedrijfspand of vanuit huis werken?

De inventarisverzekering is belangrijk voor ondernemers die een bedrijfspand hebben gekocht of gehuurd. Wanneer je vanuit huis werkt, moet je controleren of je particuliere inboedelverzekering ook je zakelijke inventaris aan huis verzekert. Dat is vaak niet zo, of maar tot een bepaald bedrag.

Let op: voor draagbare elektronische apparaten als laptops en camera’s heb je een aparte verzekering nodig. Deze apparaten zijn dan verzekerd wanneer je ze buitenshuis gebruikt.

 

 1. Transportverzekering

Deze verzekering dekt schade die ontstaat als je zelf spullen vervoert of dat uitbesteed aan een beroepsvervoerder. Op internet kun je via een zoekopdracht verschillende transportverzekeringen met elkaar vergelijken.

 

 1. Voorraadverzekering

Heb je een webshop of fysieke winkel? Dan heb je waarschijnlijk ook een aardige voorraad liggen. Met de voorraadverzekering verzeker je de hele bedrijfsvoorraad. Wanneer er schade ontstaat door brand of wateroverlast, helpt een voorraadverzekering je om weer snel aan de slag te gaan.

Onder bedrijfsvoorraad vallen:

 • Alle goederen die je wilt verkopen
 • Emballage
 • Zaken in bewerking
 • Grond- en hulpstoffen
 • Halffabricaten

 

 1. Pensioen

Grote kans dat je bij de start van je bedrijf nog niet bezig bent met je pensioen. Toch is het verstandig je hier zo snel mogelijk in te verdiepen. Als ondernemer heb je na je pensioen namelijk alleen recht op AOW.

Dat is voor de meeste ondernemers niet genoeg om onbezorgd van hun oude dag te kunnen genieten.

AOW aanvullen als ondernemer

Om je AOW aan te vullen, kun je een zorgverzekeraar inschakelen voor een pensioenvoorziening. Ouderwets maandelijks zelf een bedrag opzij zetten kan natuurlijk ook, maar die methode vergt wel de nodige discipline. Bij de Rabobank kun je bijvoorbeeld banksparen.

 

 1. Ziektekostenverzekering

Net als iedereen in Nederland ben je als ondernemer verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. Dit is dus geen specifieke ondernemersverzekering.

Ben jij op zoek naar een goede zorgverzekering speciaal voor ondernemers? Er zijn online diverse onafhankelijke vergelijkingssites te vinden waarmee je kunt vaststellen welke zorgverzekeraar het best aansluit bij jouw wensen.

 

Bron: Ik ga starten

Terug naar het overzicht