80% van de managers vindt het gebruik van emoji’s onprofessioneel

Amsterdam, 15 juli 2019 – Hoewel emoji’s niet meer weg te denken zijn uit onze (digitale) communicatie is het gebruik hiervan op de werkvloer minder verstandig. Dit blijkt uit onderzoek van e-Kortingscode.nl: 4 op de 5 managers vindt het gebruik van emoji’s in zakelijke communicatie onprofessioneel en zelfs kinderachtig. Dit onderzoek is gehouden onder 1014 werkenden in het bedrijfsleven.

Toch geeft de meerderheid van de werknemers, zo’n 75%, toe wel eens smileys te gebruiken in communicatie op de werkvloer. ‘’Voor mijn gevoel verzachten emoji’s vaak de boodschap. Dus daar maak ik dan ook wel gebruik van als ik iets wil van een collega, en snel ook ;)’’, aldus L. Vertier. De meest gebruikte emoji’s in professionele communicatie zijn een blij gezicht, een duim omhoog en een knipoog.
De laatstgenoemde smiley zorgt tegelijk ook voor de meeste verwarring op de werkvloer, gezien het poppetje op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd.

Cultuurgebonden
En zo kunnen meerdere emoji’s op verschillende manieren worden opgevat. Daarom kan het gebruik van smileys in zakelijke communicatie ook leiden tot miscommunicatie. Het gebruik hiervan is namelijk nogal cultuurgebonden. De grootste culturele opvattingen zitten in de emoji’s met handgebaren en gezichtsuitdrukkingen. Bijvoorbeeld; het gebaar waarbij de duim en de wijsvinger een rondje vormen vatten wij hier, in Nederland, op als ‘perfect’, maar in Turkije betekent dit teken ‘klootzak’. Na zo’n misverstand is de kans groot dat je kan zwaaien naar je deal.

Werkgerelateerd whatsappen
Uit het onderzoek blijkt ook dat zakelijk Whatsapp-contact met collega’s irritant bevonden wordt. Ruim 70% van de ondervraagden gebruikt de app ook voor zakelijke doeleinden.
Ondanks dat de app erg geliefd is, zorgt het tussen collega’s onderling voor veel irritaties. De grootste irritaties zijn collega’s die buiten werktijd van alles delen (44%), collega’s die overal op reageren en collega’s die praten met veel hoofdletters en/of uitroeptekens.

Over e-Kortingscode.nl
Regelmatig onderzoekt e-Kortingscode onder haar ruim 260.000 leden diverse topics in de consumentenmarkt. In samenwerking met het ledencollectief verzamelt dit platform dagelijks de beste acties, kortingen en kortingscodes van ruim 4.600 Nederlandse webshops. Het gebruik van de diverse deals op e-Kortingscode zijn gratis voor alle gebruikers.

BRON: e-Kortingscode.nl 

Terug naar het overzicht