7 betaalmethoden voor ondernemers

Als winkelier beschik je tegenwoordig, naast de ouderwetse betalingen met cash geld, over steeds meer fysieke betaalmethoden. Van het reguliere pinnen tot een betaalverzoek sturen. In deze checklist lees je alles over de betaalmethoden van nu en wat hier zoal bij komt kijken.

In dit artikel lichten we 7 betaalmethoden uit: 

Betaalmethode 1: cash geld storten

Als je een winkel of horecabedrijf runt, ontkom je er in veel gevallen niet aan dat klanten met contant geld willen betalen. Wanneer je veel brief- en muntgeld in kas hebt, loop je meer risico op diefstal of zelfs een overval.

In deze coronaperiode is er veel minder cash geld in omloop. De winkels zijn (deels) dicht en de horeca is volledig gesloten. Daarnaast ontmoedigt de overheid al sinds het begin van de coronacrisis om met contant geld te betalen, om fysiek contact tussen klant en ondernemer te voorkomen.

Minder contant geld vanwege coronacrisis

Toch wil de overheid wel dat de mogelijkheid om contant te betalen blijft bestaan. En je wilt als ondernemer je klanten natuurlijk ook zoveel mogelijk betaalopties bieden.

Als er contant betaald wordt, bewaar dit geld dan bij voorkeur niet op de zaak, maar stort een groot deel van het bedrag dagelijks op jouw zakelijke rekening.

Geld storten en vervolgens laten bijschrijven op je rekening kan bij de Rabobank op drie manieren:

  1. Afstortautomaat

Je kunt contant geld storten in de afstortautomaat in de hal van de bank, maar houd er rekening mee dat dit alleen kan tijdens de openingstijden van de vestiging.

Je kunt bij deze automaat brief- én muntgeld storten. Je hebt hiervoor ook geen afstortovereenkomst nodig.

Voordeel is dat het bedrag direct op de rekening wordt bijgeschreven; de storting wordt immers gelijk verwerkt.

  1. Waardetransport

Als je meerdere filialen hebt of regelmatig grote hoeveelheden brief- en muntgeld moet storten, kun je contant geld ook met beveiligd waardetransport laten vervoeren.

Het is de veiligste optie voor jou en eventuele medewerkers. In dat geval verpak je de sealbags in een speciale transportverpakking die bij jouw bedrijf worden opgehaald en naar de telcentrale worden gebracht.

Uiteraard is dit een stuk duurder, aangezien je ook voor het vervoer en de bijbehorende beveiliging moet betalen.

  1. Sealbags

Heb je regelmatig grotere hoeveelheden contant geld die je wilt afstorten? Dan is storten met sealbags misschien wat voor jou.

Dit is goedkoper dan bij een afstortautomaat in de bankhal en bij voormelden staat het geld uiterlijk de volgende dag op je rekening.

Om gebruik te maken van de sealbagautomaten bij Rabobank, sluit je een afstortovereenkomst af.

Let op: Begin januari 2021 sloten Rabobank, andere banken en Geldmaat op advies van de politie alle ruim 500 sealbagautomaten. Dit besluit werd genomen na een nieuwe vorm van plofkraak op een sealbagautomaat, waardoor gevaar voor persoonlijke ongelukken ontstond bij gebruikers, medewerkers en voorbijgangers.

Inmiddels zijn per 22 januari 2021 weer 40 sealbagautomaten in Nederland geopend.

Deze automaten worden tijdens de openingstijden bewaakt en iedere dag geleegd. De sealbagautomaten zijn van maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 14.00 uur.

Je vindt op deze kaart de 40 locaties van de geopende sealbagautomaten

Stappenplan bij het storten van sealbags

Vanwege de veiligheid ben je verplicht de volgende stappen te volgen:

  Meld je storting vooraf aan in je Rabo OmniKassa Dashboard, internetbankieren of de Rabo App

  Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar de sealbagautomaat

  Legitimeer je bij de bewaker van de automaat

  Deponeer je sealbag

 

Betaalmethode 2: pinnen

Een betaalautomaat waarmee klanten kunnen pinnen is tegenwoordig onmisbaar voor ondernemers. Het is de meest gangbare manier van betalen en voor jou als winkelier ook het efficiëntst: snel, veilig en eenvoudig.

Daarnaast is het een service naar de klant toe, omdat zij op deze manier altijd gepast kunnen betalen. Er bestaat een kans dat zij daardoor ter plekke meer geld uitgeven.

Daarnaast geeft een pinautomaat minder administratieve lasten en wordt het geld direct op je rekening bijgeschreven.

Aan het pinnen zijn uiteraard ook enige kosten verbonden, maar de tarieven hiervoor zijn afhankelijk van jouw eigen wensen.

Pinkosten

De kosten van pinnen zijn in drie variabelen op te delen, kosten van:

  1. De betaalautomaat (afschrijving, onderhoud of huur)
  2. De bank
  3. De internetverbinding

Rabo Smartpin

Nog handiger is Rabo SmartPin. Hiermee kunnen je klanten afrekenen via de kaartlezer en de Rabo SmartPin App op je smartphone of tablet.

De kosten: € 11 per maand en transactiekosten vanaf € 0,055 per transactie. De eenmalige aanschafkosten bedragen € 50,00.

Wil je meer weten over deze betaalmethode? Lees dan het artikel Rabo SmartPin voor kleine ondernemers: hoe werkt het?

 

Betaalmethode 3: contactloos betalen

Bij deze betaalmethode houdt de klant zijn pinpas of mobiele telefoon dichtbij de betaalautomaat om te betalen.

Het grote verschil met de inmiddels afgeschafte chipknip is dat je bij contactloos of mobiel betalen de betaalpas of telefoon niet van tevoren hoeft op te laden. Iedere betaling wordt, net als bij een normale pinbetaling, direct van de betaalrekening afgeboekt.

Deze vorm van afrekenen is zowel voor jou als de klant gemakkelijk en snel, mits het aankoopbedrag beneden de € 25 blijft.

Tot € 25 hoeft de klant namelijk geen pincode in te toetsen. Let op: als je klant met achtereenvolgende transacties boven de € 50 komt, moet ook een pincode ingetoetst worden.

De grens van € 25 is ingesteld voor de veiligheid van de klant, als iemands pinpas wordt gestolen, kan er zonder pincode niet meer dan € 25 tegelijk worden gepind.

Tijdelijke maatregel coronavirus

Rabobank heeft besloten tijdelijk de limiet voor contactloos betalen te verruimen. Zo hoeft de klant de pinterminal niet aan te raken in tijden van corona. De limiet per transactie is verruimd van € 25 naar € 50. De limiet per dag is nu € 100.

 

Betaalmethode 4: creditcard

Uit onderzoek van de Nederlandsche Bank blijkt dat iets meer dan de helft van alle Nederlanders een creditcard van Visa of Mastercard heeft. Het fysieke gebruik hiervan in winkels is echter niet heel groot.

Nederlanders zijn eerder geneigd met de reguliere betaalpas af te rekenen. Als de creditcard wel wordt gebruikt, gebeurt dit veelal bij online aankopen op internationale websites, zoals bij het boeken van vliegtickets of hotelovernachtingen.

Op Nederlandse websites wordt doorgaans iDEAL gebruikt. Uitzondering op de regel is wanneer iemand wat krap bij kas zit, dan wordt de creditcard nog wel eens gebruikt om uitgesteld te kunnen betalen.

Een betaalautomaat voor pintransacties is ook geschikt voor creditcards.

 Let op! De aansluiting voor het accepteren van creditcards kost jou niets, maar je betaalt vervolgens wel een vast (klein) bedrag per transactie.

 

Betaalmethode 5: Paypal

Paypal is een van oorsprong online en internationaal betalingsmiddel dat steeds populairder wordt, ook in Nederland.

Je opent een account en koppelt dit aan je zakelijke bankrekening (of creditcard). De klant stort het geld op de Paypalrekening, waarna alle betalingen plaatsvinden binnen het Paypal-systeem.

Vergeleken met creditcards en iDEAL is Paypal relatief prijzig; deze betaalmethode is vooral relevant als buitenlandse klanten online geld naar jouw bedrijf willen overmaken.

 

Betaalmethode 6: automatisch incasso

Waarschijnlijk ken je de automatisch incasso al van je huur en verzekeringen. Na één handtekening wordt het geld automatisch regelmatig overgeboekt. Je kunt hier ook als starter gebruik van maken.

Je hoeft je klanten niet meer achter de broek te zitten over openstaande facturen en zij hoeven zich niet meer druk te maken over betalingen. Een win-winsituatie dus.

Lees hier meer over hoe automatisch incasso werkt.

 

Betaalmethode 7: online betalen

Naast fysieke betaalmiddelen raken Nederlandse consumenten steeds vertrouwder met online afrekenen. De meest gebruikte methode in Nederland is nog altijd iDEAL, de gezamenlijke online betaaloptie van de grootste Nederlandse banken.

De consument wordt hierbij doorverwezen naar het herkenbare en veilige scherm van internetbankieren. Als winkelier of horecaondernemer heb je hier niet direct mee te maken, maar in het geval van een webshop – wellicht in combinatie met een fysieke winkel – des te meer.

Betalen met bitcoins

De bitcoin is de nieuwste hype. Dit is een vorm van elektronische valuta, waarmee klanten zowel online als in bepaalde fysieke winkels kunnen afrekenen. Zo kun je op het populaire Thuisbezorgd.nl ook met bitcoins betalen.

Goed om te weten: de Nederlandse Bank ziet bitcoins niet als een bruikbaar alternatief voor geld, omdat de waarde ervan te sterk fluctueert. De bank beschouwt deze virtuele munt vooralsnog als ruilmiddel.

Online kassasystemen

Er zijn voor jou als ondernemer online kassasystemen beschikbaar met verschillende betaalmethodes, waarmee je met één partij contact kunt onderhouden over alle diverse contracten van betaalsystemen.

Rabo OnlineKassa is een handig systeem voor online betalen. Deze betaalmethode ondersteunt de belangrijkste binnen- en buitenlandse betaalmogelijkheden, waaronder iDEAL en creditcard. Alle transacties worden verzameld in één overzicht.

Nieuw: betaalverzoek voor ondernemers

Het is nu bij Rabobank ook mogelijk om betaalverzoeken te sturen. Handig, zo kan je klant direct betalen.Je kunt zelfs een herinnering sturen. Zo wordt de kans dat je op tijd betaald wordt groter.

Een verzoek met een iDEAL betaallink wordt drie keer zo snel betaald.

Lees meer over betaalverzoeken voor ondernemers op de website van de Rabobank.

 

Bron: Ik ga starten

Terug naar het overzicht