6 kenmerkende eigenschappen van ondernemers

Iedereen kan een bedrijf starten, maar wat heb je nodig om dat ook góed te doen? Hoe ondernemend ben jij? Check of je over de eigenschappen en kenmerken beschikt om jouw startup succesvol te maken.

  • ‘Zie kansen in je eigen tegenslagen’ (Steve Jobs)
  • ‘Niemand bereikt succes in zijn eentje’ (Malcolm Gladwell)
  • ‘De waarde van een idee ligt in het gebruik ervan’ (Thomas Edison)
  • ‘De sleutel naar een briljante reputatie is door briljant te zíjn, niet door te doen alsof’ (Seth Godin)
  • ‘Een startup runnen is als constant in je gezicht geslagen worden, maar werken voor een groot bedrijf is als constant vechten voor je leven’ (Paul Graham)

Het zijn allemaal wijsheden van succesvolle entrepreneurs over het ondernemerschap. Deze wijsheden kunnen worden vertaald naar kwaliteiten die jij nodig hebt om jouw bedrijf te starten. Lef, fantasie, enthousiasme en doorzettingsvermogen: heb jij die eigenschappen in je?

Onderzoek naar eigenschappen ondernemer

Behalve topondernemers zijn ook verschillende onderzoekers in de eigenschappen van succesondernemers in spé gedoken. Zo beschrijven onder andere de Koninklijke Universiteit Leuven, Mind Challenge en Jong Ondernemen dé kenmerken van ondernemers.

Op basis van de bevindingen van deze onderzoekers hebben wij een selectie gemaakt van de kenmerken waarover een startende ondernemer zou moeten beschikken. Kijk hieronder welke van deze karaktereigenschappen ook op jou van toepassing zijn!

Eigenschap 1. Risico’s durven nemen

Een ondernemer moet risico’s durven nemen. Als je jouw idee of product lanceert, een prijs bepaalt of een commercieel gesprek voert, heb je je zo goed mogelijk voorbereid, maar loop je altijd het risico op negatieve terugkoppeling.

Dat is spannend en uitdagend, maar laat je daar niet door weerhouden. Het zijn de momenten waarom je ondernemer bent geworden en waar je altijd van leert.

Wanneer neem je risico?

Neem geen risico’s puur om het risico nemen, maar doe dit wel met een bepaald idee. Bereken bijvoorbeeld van tevoren wat de gevolgen zijn als een klant níet ingaat op jouw idee of prijs, zodat je een plan b achter de hand hebt.

Doe je dat goed, dan kan risico nemen wel degelijk iets opleveren en helpt het jouw bedrijf verder.

Eigenschap 2. Voldoende doorzettingsvermogen

Ben je iemand die doorgaat, óók als het even tegenzit? Maak je altijd af waar je aan begint, ondanks de risico’s? Om een succesvol ondernemer te worden, moet je over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikken.

Je moet veel van jezelf kunnen eisen, je goed kunnen concentreren, een helder doel voor ogen hebben en dat ook willen bereiken.

‘Zie kansen in je eigen tegenslagen’ (Steve Jobs)

Eigenschap 3. Creativiteit

Je hebt creativiteit nodig om jouw idee op zo’n manier uit te bouwen dat het leidt tot een prachtbedrijf. Kun je verder én ‘out of the box’ denken? Heb je het in je om jouw idee te voorzien van een extra laag, die voor dat ‘yes!’-gevoel zorgt?

Dan zit het met jouw creativiteit waarschijnlijk wel goed. Je zult het nodig hebben, ook om anderen te kunnen overtuigen van je plannen.

Eigenschap 4. Overtuigingskracht

Klopt jouw argumentatie altijd en weet je anderen daarmee ook te overtuigen? Oftewel: ben je in staat producten en ideeën te verkopen en anderen daarbij te enthousiasmeren? Het is belangrijk dat je duidelijk kunt maken wat je wilt (en waarom) en daarbij vertrouwen kunt scheppen.

Voor dat laatste heb je ook empathisch vermogen nodig. Dan kun je mensen goed inschatten, goed luisteren en ben je tijdens een (verkoop)gesprek in staat snel te achterhalen wat de behoeften van jouw klanten en opdrachtgevers zijn.

Eigenschap 5. Resultaatgericht werken

Houd bij het ondernemen strak voor ogen welke resultaten je wilt behalen en handel daar ook naar. Maak snel beslissingen en houd altijd de grote lijnen in de gaten. Als je personeel in dienst hebt, heb je deze competentie ook nodig: je moet resultaatgericht kunnen leidinggeven.

Wees helder richting je medewerkers over wat je van hen verwacht. Welke verantwoordelijkheden liggen bij hen en welke resultaten moeten ze behalen? Als zij het doel helder voor ogen hebben, mogen ze de details zelf invullen.

Eigenschap 6. Financiën helder hebben

Denk je goed na over budget en winst en over de middelen die voorhanden zijn, zoals geld, tijd, kennis en hulp? Hierbij is het belangrijk dat je die middelen ook goed weet te gebruiken om de beste resultaten te behalen.

Schrijf een gedegen financieel plan als onderdeel van je ondernemingsplan en neem geen ondoordachte beslissingen.

Bron: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht