6 crowdfundingtips voor starters
- Welk type crowdfunding is relevant?
- Past crowdfunding bij jou?
- Selecteer het juiste platform
- Stel een concreet crowdfundingplan op
- Vertel een persoonlijk verhaal
- Zet jouw netwerk in bij de promotie
1. Welk type crowdfunding is relevant?
Bij crowdfunding zoek je de financiering voor je bedrijf niet bij een bank of andere individuele investeerder. Je zoekt het juist bij een groep of het grote publiek (the crowd).
Wist je ook dat er verschillende soorten crowdfunding bestaan?
- Investeringen. Vraag je om investeringen? Besef dan goed dat je dit geld altijd moet terug betalen, meestal mét rente.
- Sponsoring/donaties. Bij sponsoring of het vragen van donaties hoeft dit niet. Het is een soort gift. Dat betekent dat deze crowdfundingvorm niet voor alle projecten, sectoren of bedrijven geschikt zal zijn.
- Voorverkoop. Door je producten alvast te verkopen voordat je levert, heb je extra kapitaal om te investeren.
2. Past crowdfunding bij mij?
Niet ieder bedrijf of project is geschikt voor crowdfunding. Om te kijken of deze alternatieve financieringsvorm bij jou past, kun je jezelf deze vragen stellen.
- Kun je duidelijk aangeven waarvoor je de gevraagde lening nodig hebt?
- Beschik je over een netwerk van mensen dat je enthousiast kunt maken over jouw bedrijf?
- Bied je jouw potentiële investeerders een duidelijke tegenprestatie?
- Kun je jouw plan in een korte tijd presenteren aan zo veel mogelijk mensen, zowel binnen jouw eigen netwerk als daarbuiten?
3. Selecteer het juiste platform
Je hebt misschien al wel eens van websites als Symbid en Kickstarter gehoord, maar de laatste jaren zijn daar nog veel meer platformen bijgekomen.
Neem voor Nederlandse projecten bijvoorbeeld eens een kijkje op Collin Crowdfund, of Oneplanetcrowd, dat zich primair richt op duurzame en innovatieve campagnes.
- In dit artikel worden 5 crowdfundingplatforms beschreven
Probeer Rabo&Crowd
Een andere mogelijkheid is een combinatie van financiering van de bank en crowdfunding: Rabo&Crowd. Dit is een samenwerking tussen Rabobank en Nxchange.
Je kunt als ondernemer dan verhandelbare obligaties uitgeven via het handelsplatform van Nxchange. Particuliere investeerders kunnen deze vervolgens kopen en verhandelen op de beurs van Nxchange.
4. Stel een concreet crowdfundingplan op
Een succesvolle crowdfundingcampagne staat of valt vaak met het opstellen van een overzichtelijk plan. Een crowdfundingplan schrijf je zowel voor jezelf (om jouw plannen, doelstellingen en actiepunten concreet te maken) als voor investeerders. Met onderbouwde argumenten kun je meer indruk maken bij potentiële geldschieters.
Het geheime sleutelwoord bij het opstellen van een crowdfundingplan is dat je jouw ideeën zo veel mogelijk moet concretiseren. Een leuk idee alleen is namelijk niet genoeg om de financiering rond te krijgen.
Kort maar krachtig
Maak het verhaal aantrekkelijk en herkenbaar voor investeerders, het idee (en de mogelijkheden voor hen) moet bij de doelgroep gaan ‘leven’. Zorg dat je niet te langdradig bent.
Daarnaast is het van belang dat je goed op de hoogte bent van de doelstellingen van jouw project:
- Wat wil je hiermee bereiken?
- Op welke termijn?
- Wat heb je daarvoor nodig?
- En wat kan de investeerder op termijn van jou verwachten?
Crowdfunding? Geef iets terug
Als je iets tegenover de investering kunt zetten – een zekere beloning – kan dat voor een grotere respons zorgen. Uit cijfers van Kickstarter blijkt bijvoorbeeld dat projecten zonder beloning op dit platform een gemiddelde slagingskans hebben van 28%.
Bij een ’tegenpresentatie’ met een waarde van $15 neemt de kans op succes al toe naar 45%.
5. Vertel een persoonlijk verhaal
Bij crowdfunding speelt emotie een rol bij de beslissing van iemand om geld in iets te investeren. Wanneer iemand zich betrokken voelt bij (de doelstelling van) een specifiek project, zal hij/zij eerder geneigd zijn hierin te investeren.
Het vertellen van een persoonlijk verhaal kan hierbij helpen. Durf jezelf dus te laten zien en leg uit waar jouw bedrijf voor staat. Laat zien dat je passie hebt voor jouw werk en het project waarvoor je kapitaal probeert te vergaren.
6. Zet jouw netwerk in bij de promotie
Onmisbaar bij het verspreiden van de boodschap van jouw crowdfundingcampagne: je netwerk. Plan voldoende tijd in om mensen in je netwerk te benaderen. Zo kan de bekendheid van jouw project of bedrijf zich zowel online als offline als een soort olievlek verspreiden.
De eerste potentiële investeerders die je hiervoor benadert, zijn je vrienden, familie en bestaande zakelijke relaties. Deze investeerders van het eerste uur kunnen op den duur gaan fungeren als een soort ambassadeurs. Ze kunnen je helpen je campagne bij een grote(re) doelgroep onder de aandacht te brengen.
Benader onbekenden
Om de bekendheid van het crowdfundingproject verder te vergroten, kun je zelf bedrijven, brancheorganisaties en groepen met jouw plannen op bijvoorbeeld LinkedIn benaderen.
Met een beetje geluk wordt jouw idee ook opgepikt door de media en schrijft een journalist of blogger er een artikel over in de krant of op een website.
Lees over de start van andere ondernemers bij onze startersverhalen.
Voor het genereren van media-aandacht geldt doorgaans wel: hoe vernieuwender de campagne, des te groter de nieuwswaarde voor een nieuwsmedium om hieraan aandacht te besteden.
Bron: ikgastarten.nl