5 x beter: upgrade je doelgroep

Heb je je doelgroep in kaart? Mooi. Dat is een begin. Dan is het nu tijd om erachter te komen wie je nog meer allemaal kunt bereiken met jouw product of dienst. De Startversterker daagt je uit om hoger te mikken.

Zoek binnen je potentiele doelgroep altijd naar de meest interessante, trouwste, best betalende klanten. Probeer er daar meer van binnen te halen.

 1. Groter: zoek naar groeipotentie

  Wat je ook verkoopt, kijk naar klanten die je helpen om snel te groeien. Mik dus niet op zzp’ers, maar op het mkb. Benader geen losse winkel, maar benader een distributeur die al binnen is bij de grote ketens. Of stap zelf naar binnen bij die grote partijen. Kies voor bedrijven die budget hebben voor jouw product of dienst en waar zelfs nog rek in zit voor de toekomst.

 2. Beter: klop direct aan bij A-merken

  Michael Luesink van BOON lag met zijn hippe peulvruchten (denk je: ‘hippe peulvruchten’, hoe dan?? Lees zijn verhaal) binnen een jaar in de schappen van Albert Heijn. Schroom niet om direct naar de beste bedrijven te stappen. Ook als ze niet direct klant worden, kunnen ze je helpen om je product of dienst te verbeteren.

 3. Belangrijker: kies klanten met een groot bereik (influencers)

  Steek veel energie in klanten die binnen je doelgroep veel invloed hebben. Ook hierbij gaat de 80/20-regel vaak op. 20% van je klanten, leveren 80% van je omzet op. Zorg dat je dat soort klanten vindt, bijvoorbeeld door ze te benaderen om je product te testen of reviewen.

 4. Internationaler: ga de grens over

  Denk ook vast na over het buitenland. Welk land ga je nog meer veroveren? Hoe vind je daar topklanten? Een hele mooie manier om je doelgroep te upgraden, is door hem internationaler te maken.

 5. Serieuzer: kies klanten die serieus geld uitgeven

  Kijk in de markt wie geld zou besteden aan jouw product. Zoek naar bewijzen. Startupgoeroe Guillebeau, schrijver van de bestseller Start Nu, geeft een goed voorbeeld. In elk klantenonderzoek in de luchtvaartindustrie zul je lezen dat mensen meer beenruimte willen.

  Alleen: in de praktijk blijkt dat vrijwel niemand er extra voor wil betalen. Guillebeau adviseert dus: kijk niet naar wat mensen zeggen wat ze willen. Kijk naar wat ze dóen (kopen). Hebben ze budget voor wat je biedt? En blijven ze geld bij je uitgeven?

Benieuwd wat voor soort ondernemer jij bent? Doe de test!

Bron: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht