5 tips voor een sterke start als zzp’er
Zzp’er worden: tips
In principe kun je als zzp’er vrij snel aan de slag. Als je aan de basisvoorwaarden hebt voldaan, kun je meteen op zoek naar je eerste klant. Denk bij de basisvoorwaarden bijvoorbeeld aan je inschrijving bij de KvK en het bepalen van een goed uurtarief.
Wil je écht succesvol worden als zzp’er? Dan zul je er meer werk van moeten maken. Deze vijf tips helpen je daarbij.
Tip 1: Zorg voor een sterke huisstijl als zzp’er
Met een huisstijl vertaal je jouw identiteit als ondernemer naar een visueel concept dat terugkomt in al je uitingen. Bijvoorbeeld op je:
- Website (hierover later meer)
- Briefpapier
- Offertes en facturen
- Bestickering van je bedrijfsauto
- Ander promotiemateriaal
De kracht van een professionele huisstijl
Een goede huisstijl kan je helpen om nog professioneler over te komen. Zo wist Abolfazl Karami, oprichter van fastfoodconcept King of the Ribs, zijn bedrijf groter te laten lijken dan dat het eigenlijk was:
“Ik heb goed naar grote bedrijven en concepten gekeken en zo is King of the Ribs geboren. (…) Dankzij de professionele folders en het logo dachten de klanten dat we een grote keten waren. Al snel bleek het een succes en was een restaurant de volgende stap.”
Tip 2: Haal alles uit je eigen website
Als zzp’er kun je tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder website. Potentiële klanten bekijken vaak toch een aantal verschillende websites voordat ze met je in zee gaan.
Wat voor indruk krijgen ze van jouw bedrijf? Spits je taalgebruik toe op je ideale klant. Vermoei je lezer dus vooral niet met deftige woorden en jargon.
Soms kan een goede review een potentiële klant over de streep trekken.
Veel ondernemers worden via hun website ook door volledig nieuwe klanten gevonden. Hiervoor is het belangrijk dat je goed vindbaar bent in zoekmachines. Dit wordt ook wel Search Engine Optimization (SEO) genoemd.
Voeg een webshop toe
We kennen de webshop vooral voor producten, maar hoe handig zou het zijn als klanten op jouw website ook een dienst kunnen afnemen? Zo kun je als copywriter bijvoorbeeld een strippenkaart of abbonnement aanbieden.
Tip 3: Regel je verzekeringen voor zzp’ers
Als zzp’er ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van de juiste verzekeringen. Doe je dat niet? Dan kun je in flinke juridische en financiële problemen komen. De belangrijkste verzekeringen zijn:
-
Rechtsbijstandverzekering
-
Inventaris- en voorraadverzekering
-
Bedrijfsstagnatieverzekering
-
Pensioenverzekering
AOV afsluiten
De arbeidsongeschiktheidsverzekering is een bijzondere. Vanaf 2024 wordt deze waarschijnlijk verplicht voor zzp’ers. Benieuwd wat dit voor jou betekent? Je leest het in dit artikel.
Tip 4: Zo bouw je een netwerk als zzp’er
Helaas, door achterover te blijven leunen kun je geen succesvolle zzp’er worden. Je hebt een proactieve houding en een goede portie lef nodig. Als zzp’er zul je namelijk veel mensen aanspreken die je niet (goed) kent.
Hoe goed ben jij in netwerken? Test jezelf!
Potentiële klanten zijn overal, op netwerkevents, maar ook bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje. Vertel zoveel mogelijk mensen over wat je doet, je weet nooit hoe een koe een haas vangt.
Mond-tot-mondreclame
Tevreden klanten kunnen ook de sleutel zijn tot nieuwe klanten. Timmerman Stefan Westerweel vertelt erover in zijn startersverhaal:
“Er komen veel opdrachten binnen via mond-tot-mondreclame. Ik had de verwachting dat ik het eerste jaar blij mocht zijn als er een paar mensen zouden bellen voor wat kleine karweitjes, maar het werden al snel grote opdrachten.”
Tip 5: Houd grip op je financiën en administratie
Als je druk aan het ondernemen bent, kan het voorkomen dat je de financiën langzaam uit het oog verliest. Hoeveel geld kwam er vorige maand eigenlijk binnen? Heb je niet te veel ingekocht? Een goede boekhouding is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om inzicht te krijgen in hoe je bedrijf ervoor staat.
Er zijn verschillende boekhoudpakketten op de markt, daarnaast huren sommige zzp’ers een accountant of boekhouder in. Met een zakelijke rekening houd je je zakelijke- en privéuitgaven gescheiden, dat schept alvast een hoop duidelijkheid.
Financiële regelingen
De overheid wil startende ondernemers graag een handje helpen. Jonathan van den Brink is zzp’er in de IT, hij vertelt: “Als je net start, weet je niet dat er allemaal fiscale mogelijkheden zijn. Er zijn veel subsidiepotjes waar je dan helemaal geen weet van hebt”.
Tip: maak gebruik van 9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers.
Een gezonde buffer
Als straks eindelijk de eerste inkomsten binnenkomen, mag je heus een fles champagne opentrekken. Toch loont het om zuinig om te gaan met je zuurverdiende centen.
Helaas zagen we tijdens de coronacrisis dat veel zzp’ers niet genoeg buffers hadden om uit de problemen te blijven. Het is dan ook aan te raden om een buffer te vormen waarmee je in ieder geval een half jaar vooruit kunt.
Tip: Het kan helpen om jezelf iedere maand een vast salaris uit te keren. Zo kom je niet in de verleiding om extra inkomsten meteen op te maken. Let erop dat je de te betalen btw en inkomstenbelasting eerst opzij zet.
Bron: ikgastarten.nl