5 tips voor een bedrijfsnaam die werkt
Door je bedrijf een naam te geven, wordt het meteen een stuk tastbaarder. Kies dus zo snel mogelijk een conceptnaam, zo wordt je bedrijf meer dan ‘gewoon een idee’.
Tip 1: Zorg dat je bedrijfsnaam toegestaan is
Bij het bedenken van je bedrijfsnaam, moet je je aan een aantal regels houden. De naam mag bijvoorbeeld niet te veel lijken op die bestaande onderneming. De exacte regels hierover verschillen per branche en regio.
Je kunt controleren of een bedrijfsnaam al in gebruik is in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).
Maak niet de fout om de naam van een groot internationaal bedrijf te verwerken. Dit levert je ongetwijfeld zoekverkeer via Google op, maar ook een hoop problemen. Grote merken hebben de middelen om iedereen die met hun naam aan de haal gaat, op het matje te roepen.
Geen misleidende bedrijfsnaam
Het is ook niet toegestaan om een misleidende bedrijfsnaam te hanteren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je ‘BV’ achter je naam zet, maar eigenlijk een eenmanszaak hebt.
Tip 2: Kies een andere taal
Wie zegt dat je bedrijfsnaam in het Nederlands of Engels moet zijn? Soms klinken woorden in een andere taal veel mooier. Heb je bijvoorbeeld een kapperszaak? Dan kan het Italiaanse woord voor ‘haar’ mooi passen: ‘Capelli’.
Liever een wat mysterieuze naam? Dan kun je voor het Latijn kiezen. Uiteraard moet het wel passen bij jouw specifieke branche. Een naam in het Latijn is niet logisch voor een vertaalbureau Nederlands-Engels.
Tip 3: Gebruik de checklist van Lexicon
Starbucks, BlackBerry en Swiffer, David Placek, oprichter van Lexicon, heeft de namen van vele grote merken bedacht. Gebruik zijn checklist om een naam te verzinnen die mensen niet meer vergeten:
- Houd het simpel, kort en krachtig.
- Maak het origineel, maar niet overdreven grappig.
- De naam moet energie uitstralen, een saaie naam blijft niet hangen.
- Laat je bedrijfsnaam spreken voor je bedrijf.
- Doe ook in je naam precies wat je concurrent niet doet.
- Verzin een naam die over een aantal jaar nog steeds relevant is.
- Een naam mag best een doordenker zijn, zoals bij Amazon, ’s werelds grootste boekenwinkel.
Tip 4: Bedenk een variatie op een bestaand woord
Sommige ondernemers gebruiken een andere spelling van een bestaand woord. Slim, want zo lift je mee op de associatie van het originele woord.
Denk bijvoorbeeld aan Reebok. Dit is een andere spelling van het Engelse woord Rhebok (de Afrikaanse reebokantilope). Bij dit woord denk je aan snelheid en kracht. Een slimme bedrijfsnaam voor een bedrijf dat handelt in sportschoenen en sportkleding.
Tip 5: Test je bedrijfsnaam in je doelgroep
Je kunt nog zo hard hebben nagedacht over een slimme bedrijfsnaam, als je doelgroep het maar niks vindt, moet je opnieuw beginnen. Het is dus slim om met een shortlist van namen voor je onderneming op onderzoek uit te gaan.
Dit kan natuurlijk door middel van een focusgroep, maar online is ook een optie. Zo kun je in een community of groep op social media polsen welke naam mensen aanspreekt en waarom. Probeer hierbij open te staan voor alle soorten kritiek.
Bron: ikgastarten.nl