5 manieren om acquisitie te plegen
Acquisitie plegen: als startende ondernemer ontkom je er niet aan. Zonder (uitzicht op) opdrachten maak je namelijk ook geen omzet. Maar waar vind je nieuwe opdrachtgevers en hoe houd je bestaande klanten tevreden? Hieronder zet Rabobank bekende 5 manieren om acquisitie te plegen voor je op een rij.
Acquisitietool 1: social media
Social media is niet meer weg te denken als netwerkkanaal om aan nieuwe klanten, opdrachtgevers en andere interessante contacten te komen. Een actieve houding op social media draagt bij aan een effectieve marketingstrategie, mits je begrijpt op welke platformen jouw doelgroep actief is.
Bedenk voor wie je graag wilt werken of wie er zoal gebruikmaken van jouw producten. Hoe gedragen zij zich online? Door actief te zijn op bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn of Snapchat kom je sneller in contact met je doelgroep. Zo is de kans groot dat je jouw netwerk vergroot én nieuwe opdrachtgevers vindt.
Social media geeft je nieuwe mogelijkheden om bekendheid, autoriteit en uiteindelijk ook klanten te genereren. Bepaal per doelgroep welk kanaal je inzet om deze groepen te bereiken. Alleen een account aanmaken is niet genoeg, je moet er wel tijd in blijven steken. Met een goede social media-strategie achter de hand ga je een stuk gerichter te werk.
Acquisitietool 2: cold calling
Telefonische acquisitie, ook wel cold calling genoemd, is voor de meeste ondernemers een populaire manier om hun klantenkring uit te breiden. Maar klanten spontaan opbellen en hen ervan overtuigen dat zij jouw product en dienst moeten afnemen… Dat is toch wel een vak apart.
De ene ondernemer krijgt klamme handen bij alleen het idee om een onbekende te bellen, terwijl de ander hiervoor zijn hand niet omdraait. Het goede nieuws: iedereen kan het plegen van telefonische acquisitie onder de knie krijgen, want zoals bij alles baart ook hier oefening kunst.
Onthoud dat een verkoopgesprek valt of staat met een goede voorbereiding. Bel dus niet klakkeloos naar een bedrijf, maar zoek vooraf uit wie je wilt spreken. Als jij direct met een naam komt, word je sneller doorverbonden naar de afdeling die je zoekt en kun je direct terzake komen.
Pitch kort je product of dienst en verzand vooral niet in een discussie. Houd je doel voor ogen: een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek. Een uitgebreide toelichting op jouw product of dienst wordt pas relevant als je met elkaar aan tafel zit.
Acquisitietool 3: nieuwsbrief
E-mailmarketing is een goede manier om je naamsbekendheid onder de doelgroep te vergroten en in contact te blijven met bestaande klanten. Het versturen van nieuwsbrieven kan resulteren in meer traffic naar je zakelijke website, omzetstijgingen en een hogere klanttevredenheid.
De ideale frequentie is afhankelijk van jouw type bedrijf en het product of dienst dat je in de markt wilt zetten.
Voor een contentplatform zoals IkGaStarten ligt een wekelijkse mailing voor de hand, maar een startup die nog midden in de ontwikkelfase van een innovatief product zit, is een lagere frequentie wellicht beter. De inhoud van je nieuwsbrief moet namelijk wel relevant zijn, anders haken jouw abonnees snel af.
Verstuur de nieuwsbrief op een vast tijdstip op een vaste dag en doe het liefst aan het eind van de ochtend. Afhankelijk van jouw branche kan het een goede tactiek zijn om de mailing op zondag te versturen.
Acquisitietool 4: netwerken
Tijdens netwerk ontmoetingen vertel je wie je bent, wat je doet en wat je wilt. Of liever gezegd: wat jij iemand te bieden hebt.
Een startende ondernemer heeft een dagtaak aan netwerken, want een brede kennissenkring leidt vaak tot nieuwe opdrachten. Netwerken doe je zowel online (door actief te zijn op social media, internetfora etc.) als offline (door het bezoeken van branchebijeenkomsten, congressen, seminars etc.).
Op netwerkevents deel je kennis met vakgenoten en wissel je contacten uit. Vergeet ook niet om het contact met bestaande opdrachtgevers, voor wie je eerder naar tevredenheid een klus hebt uitgevoerd, warm te houden.
Acquisitietool 5: zakelijke website
Of jij nu particuliere of zakelijke klanten bedient: iedereen zoekt in eerste instantie op internet naar diensten of producten. Jouw zakelijke website moet je dus, naast je activiteiten op social media, zien als jouw online visitekaartje.
Zorg ervoor dat de informatie op je website altijd volledig is en klopt, er sprake is van een goede sitestructuur en voeg regelmatig nieuwe content toe. Dit kan op de lange termijn namelijk leiden tot een hogere ranking in Google, al kan ook het adverteren via Google Ads daarbij een handje helpen.
Een goede website bouwen (en onderhouden) is een vak apart. Tijd en energie die jij waarschijnlijk liever aan je core business wilt besteden. Veel ondernemers besteden deze taak dan ook uit aan communicatiespecialisten en websitebouwers.
Bron: Ikgastarten.nl