4 voordelen van een zakelijke rekening

Met een zakelijke rekening houd je privé en zakelijk goed gescheiden; je krijgt een professionelere uitstraling en je kunt sparren over je bedrijf en financiën bij een bank in de buurt. Lees over de vier belangrijkste voordelen. 

Voordeel #1: een overzichtelijke administratie

De eerste reden om een zakelijke bankrekening te openen, is direct ook de belangrijkste: meer inzicht krijgen in de financiële gang van zaken van jouw bedrijf.  Het hebben van een zakelijke rekening is overigens voor ondernemers wettelijk gezien niet verplicht.

Maar bij bedrijven waar zowel de zakelijke als de privé-geldstroom door elkaar loopt, is het een stuk lastiger om de actuele financiële status van de onderneming in één oogopslag te doorgronden als zakelijke transacties tussen de wekelijkse boodschappen of die net geboekte zonvakantie staan.

Kies je ervoor om de boekhouding uit te besteden? Dan zal je boekhouder of accountant het op prijs stellen (en misschien wel van je eisen) dat je een aparte rekening gebruikt voor de bedrijfsadministratie.

Vergeet ook niet dat de Belastingdienst bij een eventuele controle jou kan verzoeken om jouw bankafschriften te overleggen. Als je zakelijke en privé-administratie dan niet gescheiden zijn, zul je dus ook op het gebied van privézaken volledig inzicht moeten geven.

Voordeel #2: een professionelere look & feel

Afgezien van het feit dat zakelijk bankieren een must is als je op zoek bent naar zakelijk krediet of andere financiële producten voor ondernemers nodig hebt, geef je jouw startup hiermee vrijwel direct een professionelere uitstraling.

Je mag de rekening namelijk op naam van de onderneming zetten en dit kun je vervolgens weer vermelden op – bijvoorbeeld – de zakelijke websiteoffertes en facturen.

Zo maak je sneller een goede eerste indruk op (potentiële) klanten en opdrachtgevers. Zo’n professionelere ‘look & feel’ kan een groot voordeel zijn als je pas net begint met ondernemen, jouw naamsbekendheid niet zo groot is en je (nog) niet over een uitgebreid en trouw netwerk beschikt.

Voordeel #3: een bank biedt meer dan betalingsverkeer

De meeste ondernemers kiezen ervoor om een zakelijke rekening te openen, ook als zij nog maar net hun onderneming hebben opgericht. Je bank is veel meer dan de plek waar je je betalingsverkeer regelt.

Bij de Rabobank kun je terecht bij fysieke kantoren voor workshops, netwerkbijeenkomsten en inloopmomenten om te sparren over je onderneming. De bank stimuleert het lokale ondernemersklimaat en je kunt er terecht bij doorgewinterde adviseurs.

Tip: Kijk in onze agenda voor leuke startersevenementen.

Zeker als je een rekening courant kredietinvestering of lening nodig hebt om te groeien, is het zelfs noodzakelijk dat je een zakelijke rekening hebt. Ook betaaloplossingen voor je klanten, zoals Ideal, SmartPin en OmniKassa regel je via je zakelijke rekening.

Zakelijke rekening versus tweede privé-rekening

Kleine zelfstandigen en freelancers overwegen soms om een tweede privé-rekening te openen en deze zakelijk te gebruiken.

Liever een tweede privé-rekening openen? Check eerst bij je bank of dit is toegestaan. Dat is namelijk niet altijd het geval.

Een tweede privé-rekening kan inderdaad schelen in de kosten, maar is soms onduidelijk voor klanten en opdrachtgevers, zodat het langer kan duren voordat de je facturen worden betaald.

Bij banken is het overigens ook meestal niet toegestaan om een privé-rekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Check dus van te voren de voorwaarden van jouw bank. Of pak het meteen echt goed aan en open een zakelijke rekening, bij de Rabobank krijg je bijvoorbeeld je eerste jaar veel korting.

Voordeel #4: profiteer van startersvoordeel

Je eerste jaar als ondernemer is al duur genoeg. Bij de meeste banken krijg je als startende ondernemer daarom extra voordeel. Bij de Rabobank krijgen startende ondernemers met een zakelijke rekening Rabo Startersvoordeel:

  • In je eerste jaar betaal je geen vaste kosten voor je zakelijke rekening, bankpas en online bankieren (= € 0,00 in plaats van € 9,95).
  • In je eerste jaar krijg je korting op je transactiekosten en veel zakelijke betaalproducten.
  • Met de zakelijke rekening bij Rabobank kan je ook andere zakelijke producten bij Rabobank en de verzekeringen van Interpolis afnemen.

De kosten voor Startersvoordeelproducten worden niet in rekening gebracht als je onder de € 70 totaal blijft.

Heb je al een particuliere bankrekening bij de Rabobank?

Dan kun je ook online een zakelijke rekening openen. Ga jij binnenkort starten met ondernemen? Dan kom jij in veel gevallen in aanmerking voor Rabo Startersvoordeel.

Zakelijke rekening openen: ben jij er klaar voor?

Het openen van een zakelijke rekening is doorgaans heel eenvoudig en kan al in drie stappen. Wil je meer weten over de andere voordelen waarop je als startende ondernemer recht hebt bij de Rabobank? Lees dan hier hoe jij jouw persoonlijke startersvoordeel kunt samenstellen.

 

Bron: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht