Een goede bedrijfsnaam bedenken, hoe doe je dat? Bedenk je eigen bedrijfsnaam aan de hand van deze zes slimme stappen. Je kunt ook direct klikken op de stap die jij interessant vindt:
- Doe de checklist ‘bedrijfsnaam bedenken’ van Lexicon
- Schakel hulp in bij het bedenken van je bedrijfsnaam
- Plan een (gezamelijke) brainstormsessie
- Maak een shortlist voor je bedrijfsnaam
- Houd rekening met de regels
- Beschikbaarheid bedrijfsnaam checken
Bedrijfsnaam bedenken
Er zijn ondernemers die de naam van hun bedrijf zien als een soort kers op de taart. Iets wat je bedenkt als je helemaal klaar bent met de voorbereiding. Maar let wel: dan ben je eigenlijk te laat.
Een perfecte bedrijfsnaam bedenken kan namelijk wel even duren. Bedenk maar eens waar je het allemaal voor nodig hebt:
- Je inschrijving bij de KvK
- Een website
- Facturen
- Een logo
- E-mailadressen
- Zakelijke rekening
Begin dus zo snel mogelijk met het verzinnen van je bedrijfsnaam. Dit helpt je ook om het bedrijf tastbaarder te maken. Met deze 6 stappen kun je aan de slag.
1. De checklist van Lexicon
David Placek is de oprichter van Lexicon, het marketingbedrijf achter namen als Starbucks, BlackBerry en Swiffer. David heeft een handige checklist samengesteld voor bij het bedenken van je bedrijfsnaam:
- Kort maar krachtig
Je hebt vaak maar een paar letters nodig om indruk te maken - Een duidelijk doel
Je bedrijfsnaam moet spreken voor je bedrijf - Enthousiast
Een saaie naam is een slechte naam - Simple
Je bent geen speech aan het schrijven - Relevant maar onverwachts
Op het eerste gezicht heeft een goede bedrijfsnaam niet altijd een duidelijke link met het bedrijf. Als klanten doordenken, worden ze aangenaam verrast. Denk maar aan Amazon, ’s werelds grootste boekenwinkel - Concurrerend
Precies wat de concurrent niet doet - Lang houdbaar
Je naam moet de tand des tijds kunnen doorstaan - Niet té grappig
Een bedrijfsnaam is niet de plek om grappig te zijn. Niet iedereen zal je humor waarderen
2. Schakel je partner, (ex-)collega’s, vrienden en familie in
Een pakkende bedrijfsnaam bedenken, kun je helemaal zelf doen. Maar slimmer is het om mensen uit je omgeving bij dit proces te betrekken. Het gaat namelijk grotendeels om de associatie die mensen bij je naam hebben.
Wellicht dat je zelf al een helder beeld hebt van hoe je jouw onderneming wilt noemen, maar leg deze titel altijd eerst voor aan je directe omgeving.
Misschien is die ene naam volgens jou erg origineel en past deze uitstekend bij jouw toekomstige communicatiebureau, maar ziet je partner hier totaal de logica niet van in.
Je kunt beter een herkenbare bedrijfsnaam verzinnen. Het is handig voor de klant om direct te achterhalen wat je als bedrijf te bieden hebt. Het moet geen mysterie zijn. Zorg dat je bedrijfsnaam duidelijk weergeeft welke producten of diensten je namens de onderneming aanbiedt.
- Bekijk de checklist voor het bedenken van een bedrijfsnaam.
3. Plan een (gezamelijke) brainstormsessie
Als je samen met anderen een bedrijf wilt starten, ligt het voor de hand om voor het bedenken van een bedrijfsnaam samen om de tafel te gaan zitten. Maar ook voor eenpitters kan zo’n meeting erg nuttig zijn.
Tijdens de brainstormfase is het belangrijk dat je zo breed mogelijk probeert te denken, zolang de suggesties maar een duidelijke link hebben met je sector en het product of de dienst die je wilt gaan aanbieden.
Een bedrijfsnaamgenerator gebruiken, is dat een goed idee?
Er zijn online diverse generatoren te vinden waar je met een paar klikken een nieuwe naam voor je product of bedrijf kunt uitdokteren. Maar: dit zijn altijd namen die niet door jou of jouw omgeving zijn bedacht. De originaliteit ontbreekt in de meeste gevallen, en erger nog, de persoonlijke touch is weg. Uiteraard kan een naamgenerator je wel op weg helpen om nét een bepaalde richting op te denken.
Schrijf alle namen op
Neem daarom een paar uur de tijd om alle termen die je te binnen schieten te noteren. Schrijf alles op.
Het maakt niet uit hoe onlogisch sommige namen misschien klinken, want wegstrepen kan altijd. Misschien brengt een op het eerste oog bizarre handelsnaam jou later wel op heel andere ideeën.
Nodig ook één of twee externe deskundigen uit, zoals een copywriter of goede vriend die creatief is met woorden.
Drie onderwerpen op papier
Houd twee tot drie onderwerpen aan die duidelijk verband houden met jouw toekomstige bedrijf, branche en doelgroep.
Wanneer het bijvoorbeeld om een internetonderneming gaat die apps wil gaan ontwikkelen voor mobiele betalingen, kun je aan de slag met thema’s als ‘bank’, ‘betaling’ en ‘mobiel’.
Bij ‘betaling’ zou je in dit geval bijvoorbeeld kunnen denken aan termen als bankieren, geld, euro, bank of transactie. Geef alle deelnemers eerst een kwartier de tijd om individueel ideeën op papier te zetten. Daarna kan het centrale brainstormen beginnen.
4. Maak een shortlist voor je bedrijfsnaam
Heb jij met deze (of meerdere) brainstormsessie(s) voldoende ideeën opgedaan? Dan is het tijd om een shortlist op te stellen. Probeer deze lijst zo goed en kwaad als je kunt te beperken tot maximaal tien kandidaat-handelsnamen.
Voor een notaris ligt het bijvoorbeeld minder voor de hand om een speels ogende bedrijfsnaam aan te nemen dan de eigenaar van een reclame- of communicatiebureau of een kinderdagverblijf.
Bedrijfsnaam moet prikkelen
Probeer een bedrijfsnaam te verzinnen die de lading dekt, maar ook weer niet te saai is. Het moet ook een beetje prikkelen. Toen Microsoft een naam zocht voor een nieuw cloud-platform, bleven ze hangen in namen als Cloud Pro en Cloud Link. Niet bijzonder inspirerend.
Met de hulp van David Placek van Lexicon kwamen ze uit op een heel ander soort naam: Azure. Een heldere en onderscheidende naam. Ze kozen deze naam omdat de verwachting was dat ‘de cloud’ de toekomst zou worden. Het verwerken van ‘cloud’ in de naam zou dan gewoontjes gaan klinken.
5. Houd rekening met regels
Niet iedere bedrijfsnaam wordt zomaar geaccepteerd. Hieraan zijn bepaalde regelsverbonden. Als je een dierenpension wilt opzetten, mag je bijvoorbeeld niet volstaan met ‘Dierenpension’.
Hieraan moet je op zijn minst je naam toevoegen: ‘Diana’s Dierenpension’ of ‘Diana’s pension voor honden, katten en konijnen’ is – indien nog beschikbaar in jouw regio – wel een optie.
Niet toegestaan: misleidende naam
Je bent een eenmanszaak en zet de letters bv achter je bedrijfsnaam. Dat wordt gezien als misleiding en daarmee overtreed je de officiële regels.
Ook met een naam als ‘Mediamarkt-sale’ kun je, als hierover met de concurrent in kwestie niet eerst duidelijke afspraken zijn gemaakt, vroeg of laat in de problemen komen.
6. Beschikbaarheid bedrijfsnaam checken
Wellicht ten overvloede, maar voordat je de gekozen bedrijfsnaam kunt gaan gebruiken op je zakelijke website
Je mag namelijk niet zomaar een bedrijfsnaam aannemen die al in gebruik is of sterk lijkt op de naam van eventuele concurrenten of bestaande merken. Al kunnen de voorwaarden in onderlinge regio’s en branches wel enigszins verschillen.
Bedrijfsnaam met gelijkenissen
Wanneer jij een ‘Café Jansen’ wilt openen in een Drents dorpje terwijl er al een café is in Noord-Brabant dat zo heet, hoeft dat bijvoorbeeld geen probleem te zijn. De afstand tussen beide vestigingen en de naamsbekendheid van het concurrerende concern geeft hierbij de doorslag.
Bij een hotelketen zoals Bilderberg zou dat bijvoorbeeld een ander verhaal zijn. Die naam is té bekend om elders over te nemen.
Voorkom onnodige teleurstellingen door al tijdens het brainstormen te googelen naar bestaande bedrijven die overeenkomsten vertonen met de opties die jij in gedachten hebt.
Check beschikbare domeinnamen
Ook het tijdig checken van beschikbare domeinnamen is belangrijk: je wil niet moeten gaan goochelen met (bijvoorbeeld) klinkers en/of cijfers om alsnog een lijkende domeinnaam te vinden die nog wél beschikbaar is. Dat kan dat je in de beginfase honderden bezoekers per maand kosten.
Voorbeeld ‘how to name your company’
Benieuwd hoe andere ondernemers hun naam vinden? Luister naar de podcast van Alex en Matt van Gimlet Media voor hun verhaal.
Bedrijfsnaam uitbesteden
Heb je ondanks talloze brainstormsessies, online generatoren of hulp van vrienden en professionals geen geschikte naam gevonden? Dan kun je eens overwegen om je speurtocht uit te besteden aan professionals.
Er zijn bedrijven die zich van de eerste tot de laatste stap bezighouden met het bedenken van het perfecte bedrijfsprofiel, inclusief bedrijfsnaam. Voorbeelden hiervan zijn:
Je bedrijfsnaam uitbesteden maakt het makkelijker en professioneler, maar wél een tikje minder persoonlijk.
Bedrijfsnaam bedenken, tips
Kortom, let hier op bij het bedenken van je bedrijfsnaam:
- Verzin de naam niet pas als je je bedrijf gaat inschrijven, maar denk er al vroeg over na.
- Een goede bedrijfsnaam is kort maar krachtig, duidelijk, enthousiast, simpel, relevant maar verrassend, uniek, lang houdbaar en niet té grappig.
- Schakel hulp van je omgeving in voor een brainstorm. Schrijf alles op en ga daarna wegstrepen.
- Overtreed geen copyrightregels en misleid niet.
- Check de beschikbaarheid op websites, social media en bij de Kamer van Koophandel.
- Gebruik hooguit een automatische naamgenerator om in een bepaalde richting te denken.
- Kom je er echt niet uit, overweeg dan een professioneel bureau dat namen bedenkt.